Sudan’da ordu ile savaşan Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) tarafından paralel bir hükümet kuruldu. RSF lideri Muhammed Hamdan Dagalo, iç savaşın ikinci yıldönümünde, Sudan'ın gerçek yüzünü yansıtan geniş bir koalisyondan oluşan "Barış ve Birlik Hükümeti'nin" kurulduğunu ifade ederek hükümetin "Sudan için gerçek geleceği inşa ettiğini" söyledi. Hükümetinin yalnızca RSF'nin kontrolündeki bölgelere değil, tüm ülkeye eğitim ve sağlık gibi temel hizmetler sağlayacağını belirten Dagalo, "Biz egemenlik değil, birlik istiyoruz. Hiçbir kabilenin, bölgenin veya dinin Sudan’ın tek sahibi olmadığına inanıyoruz" dedi.
NE OLMUŞTU?
Sudan'da RSF ile müttefikleri, 5 Mart’ta yeni bir hükümet kurulmasını ve 8 bölgeye ayrılmış federal bir devlet oluşturulmasını öngören bir geçiş anayasası imzalamıştı. Tek bir ulusal ordu kurulmasını öngören anayasaya göre geçiş dönemi sonucunda seçim yapılmasına karar verilmişti.
İÇ SAVAŞ İKİNCİ YILINA GİRDİ
Sudan'da 15 Nisan 2023'te Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan liderliğindeki ordu ile konseyin başkan yardımcısı Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalo tarafından yönetilen RSF arasında çatışmalar başlamıştı. İki yıldır süren çatışmalarda ülke genelinde yaklaşık 150 bin kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 13 milyon kişi ise yerinden edildi.
LONDRA’DA SUDAN KONFERANSI DÜZENLENDİ
İngiltere’nin başkenti Londra'da dün Sudan’daki insani krize ilişkin üst düzey bir uluslararası konferans düzenlendi. İngiltere, Fransa, Almanya, Avrupa Birliği (AB) ve Afrika Birliği’nin ortak girişimiyle gerçekleştirilen konferansa Batı ülkeleri ve Sudan’a komşu ülkelerden temsilciler de katılırken, Sudan’daki iç savaşın taraflarından hiçbiri davet edilmedi. Konferansta AB ile üye ülkeler, krize müdahale amacıyla 522 milyon eurodan fazla yardım sözü verdi. İngiltere, ise Sudan’a 120 milyon sterlin tutarında ilave yardım taahhüdünde bulundu.
TÜRKİYE-SUDAN İLİŞKİLERİNİN STRATEJİK BOYUTU
Türkiye ve Sudan arasındaki ilişkiler, özellikle son yıllarda stratejik bir boyut kazandı. İki ülke arasındaki diplomatik ve ekonomik bağlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Aralık 2017'de Sudan'a yaptığı ziyaret sonrasında önemli ölçüde güçlendi. Bu ziyaret sırasında iki ülke, çeşitli alanlarda 22 anlaşma ve mutabakat zaptı imzaladı ve ikili ilişkiler geniş bir hareketlilik kazandı.
Burhan'ın 12-13 Ağustos 2021'de Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaret, ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açtı. Bu ziyaret, ilişkilerde yeniden bir yakınlaşmanın başlangıcı oldu. Bu ziyarette Burhan'a Maliye, Savunma, Tarım, Sağlık ve Yükseköğrenim Bakanları eşlik etti. Ziyaret, Sudan'daki geçiş döneminin önemli bir adımı olarak değerlendirildi ve ziyaret kapsamında tarım, enerji, savunma, finans ve medya alanlarını kapsayan 7 anlaşma ve mutabakat zaptı imzalandı.
Sudan'ın içinde bulunduğu bu savaş ortamında, Türkiye'nin Sudan halkına ve hükümetine verdiği destek ve insani yardımlar büyük önem taşıyor. Hartum'un HDK'den temizlenmesi operasyonunda Türkiye'nin Sudan'a sağladığı desteğin belirleyici bir rol oynadığını söyleyebiliriz. Bu destek, iki ülke arasındaki stratejik işbirliğinin askeri ve güvenlik boyutunu da gözler önüne seriyor.
#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews