ABD'liler 'Bir devrim' diyerek duyurdu! Türkiye'nin sistemi ABD'ye örnek ol

Ekonomi - Forbes dergisi, Türkiye'nin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin (UTTS), ABD'de 1,4 trilyon dolarlık kayıt dışı ekonomiyle mücadele açısından iyi bir örnek olduğunu belirtti.

Ekonomi - 2 ay önce

Dünyanın en prestijli iş ve ekonomi dergilerinden Forbes, Türkiye'de geliştirilen 'Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ni (UTTS), küresel ekonominin en büyük sorunları arasında yer alan kayıt dışı ekonomiyle mücadelede iyi bir örnek olarak gösterdi.

Dergi, "Dijital dönüşüm, ABD'nin kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmesini sağlayabilir" başlıklı yazıda, son yıllarda kayıt dışı ekonominin ABD'de ulaştığı hacme ve bu sorunun çözümüne ilişkin atılabilecek adımlara değindi.

'SUÇ YAPILARINA' DİKKAT ÇEKTİ

Haberde kayıt dışı ekonominin, devletlerin vergi gelirlerini azalttığı gibi organize suç yapılarının finansmanını da sağlayan önemli bir tehdit unsuru olarak öne çıktığı vurgulandı. Forbes, bu sorunun çözümü için dijital dönüşümün kritik bir rol oynayabileceğini belirtirken, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın uygulamaya koyduğu UTTS'nin sorunun özüne iyi bir örnek teşkil ettiği yorumunu yaptı.

ENERJİ SEKTÖRÜNE İŞARET ETTİ

Forbes’in analizine göre organize suç grupları, geleneksel yasa dışı gelir kaynaklarının ötesine geçerek, yasal görünen sektörlerde de faaliyet gösteriyor. Bu noktada özellikle akaryakıt kaçakçılığı ve enerji sektöründe organize suç yapılarının büyük bir paya sahip olduğu belirtilen haberde, Brezilya ve Meksika gibi ülkelerde organize suç gruplarının yakıt kaçakçılığından milyarlarca dolar gelir elde ettiği ve bu durumun bahsi geçen ülkeleri büyük vergi kaybına uğrattığı kaydedildi.

UTTS NASIL ÇALIŞIYOR?

Forbes, Türkiye’nin kayıt dışı ekonomiyle mücadelede attığı adımlara örnek olarak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından 2023 yılında duyurulan ve 2025 yılında yürürlüğe giren Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ni gösterdi.

Dergi, akaryakıt alımlarını dijital olarak takip etmeyi ve bu sayede vergi kaçakçılığını önlemeyi amaçlayan bir sistem olarak tanımladığı UTTS'de radyo frekans tanıma teknolojisi (RFID) ile aracın yakıt deposuna yerleştirilen etiket ve akaryakıt pompasına entegre edilen okuyucu sayesinde, yakıt alımlarının otomatik olarak kaydedildiğini belirtti.

'POTANSİYEL KAÇAKÇILIĞI GİRİŞİMLERİ BELİRLENEBİLİR'

Yazıda UTTS sayesinde; araç plaka bilgilerinin otomatik olarak yakıt istasyonlarındaki elektronik kasa sistemlerine aktarıldığı, yakıt alımına dair bilgilerin gerçek zamanlı kayıt altına alınarak manipülasyonun önüne geçildiği, son olarak da vergi kayıplarının önlenmesiyle devletin gelirlerinin arttığı vurgulandı.

Dergi UTTS'nin ayrıca yapay zekâ destekli analitik sistemleriyle yakıt tüketiminde anormal hareketlilikleri tespit ederek potansiyel vergi kaçakçılığı girişimlerini de belirleyebildiğini belirtti. Forbes, bu yeniliğin kayıt dışı ekonomiyle mücadelede devrim niteliğinde bir adım olduğunu ve ABD dahil olmak üzere birçok ülke için de örnek teşkil edebileceği yorumunu yaptı.

1,4 TRİLYON DOLARLIK KAYIT DIŞI EKONOMİ

Haberde kayıt dışı ekonominin ABD için de büyük bir tehdit olduğu, kayıt dışı işlemlerin ülke ekonomisinde yaklaşık 1,4 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştığı belirtildi. Dergi, ABD’nin kayıt dışı ekonomiye karşı daha etkin bir mücadele yürütebilmesi için dijital dönüşümü benimsemesi gerektiğine vurgu yaptı.

500 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

ABD’nin UTTS benzeri bir sistem geliştirerek kayıt dışı ekonomiyle mücadelesini dijital dönüşüm üzerinden yürütebileceği ifade edilirken, Washington yönetiminin 2024’te yapay zekâya 500 milyar dolarlık özel sektör yatırımı yaptığı ve devlet kurumlarında bu teknolojinin benimsenmesini hızlandıracak kararlar aldığı belirtildi.

Ramazan pidesinin fiyatı belli oldu

#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews
Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Kurum'dan, 'Gölge Başkan' Özgür Özel'e bombardıman: Yamalı bohçaya dönmüş.

2025-02-13 22:38 - Politika

Meslek lisesi mezunlarına 28 bin TL cep harçlığı! İşbaşı Eğitim Programı nedir, şartları

2025-02-18 12:32 - Gündem

Tel Aviv duyurdu... 369 Filistinli serbest kalacak!

2025-02-14 18:23 - Dünya

Bir Yemin Ettim 65.bölüm fragmanı: Veysel'e hain saldırı! Öldürmeye çalışanlar kim?

2025-02-14 11:58 - Magazin

İsrail ordusundan flaş açıklama...

2025-02-17 20:13 - Dünya

Taha Akgül, Haber7'ye konuştu: Türk güreşi için yeni sistem

2025-02-17 19:23 - Spor

Adına Aşk Diyorlar 20.bölüm fragmanı: Aşkları için kaçıyorlar! Evlenebilecekler mi?

2025-02-14 11:53 - Magazin

Elon Musk: Zelenskiy bir gazeteciyi öldürdü

2025-02-20 10:42 - Dünya

Hamas itirafı: Orucumuzu tuttuk, Pesah için de istediğimiz her şeyi verdiler

2025-02-20 09:18 - Dünya

TikTok fenomeni Özmen hayatını kaybetti!

2025-02-18 01:37 - Gündem

İlgili Haberler

EİT turizm bakanları Erzurum’da bir araya geldi

17:27 - Ekonomi

Bakan Şimşek, finansman kuruluşlarının temsilcileriyle yaptığı görüşmeleri değerlendirdi

17:13 - Ekonomi

İstanbul depremleri sonrası afet ürünlerine talep patladı

16:47 - Ekonomi

Çin: ABD ile tarife müzakeresi yapılmıyor

16:32 - Ekonomi

İş insanı Ali Osman Boyner son yolculuğuna uğurlandı

15:58 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Adana'da hafızlık sevinci: 475 kişiye icazet belgeleri verildi

14:13 - Gündem

Divan Kurulu'nda flaş karar! Fenerbahçe'de ilk başkan adayı belli oldu

14:03 - Spor

İBB'ye 2. dalga operasyon: Tıp merkezinden 15 bin fişek, Ankara'daki ofisten milyonlar!

13:42 - Gündem

İzmir'de rüşvet operasyonu: Çok sayıda tutuklama var!

12:13 - Gündem

Ünlü yıldız İslam'ı seçti: Aradığım huzuru buldum

12:08 - Dünya