ABD'deki Washington Üniversitesi'nde görevli bilim insanları zebra balıkları üzerinde yaptıkları araştırmada bazı "diyet" ve "şekersiz" ürünlerde kullanılan tatlandırıcıların ölümcül karaciğer hastalıklarını tetiklediği sonucu ortaya çıktı.
Karaciğer yağlanmasına sebep olan maddenin sorbitol olduğunu belirten bilim insanları bunların diyet gazlı içecekler, şekersiz sakızlar, az şekerli şekerlemeler, dondurmalar ve tatlılarda bulunduğunu açıkladı.
Karaciğer yağlanmasının, iltihaplanmayı tetiklediği ve bu durumun karaciğerin iflas etmesine kadar gidecek ölümcül sonuçlar doğurabileceği belirtildi.
YAĞLANMAYI HIZLANDIRIYOR
Daha düşük kalorili olduğu için şeker yerine tercih edilen bu ürünün yağlanmayı hızlandırdığı kaydedildi.
Bilim insanları yaptıkları araştırmanın balıklar üzerinde yapıldığını ve bu incelemenin insanlar üzerinde tekrarlanması gerektiğini söylerken, sorbitol maddesinin yarattığı riskin gözler önüne serildiğinin altını çizdi.
Karaciğer yağlanması, aşırı kilolu ya da obeziteden, insülin direncinden ya da diyabetten meydana gelebiliyor. Bu rahatsızlığın belirtileri arasında karın ağrısı, şişkinlik, halsizlik, iştah kaybı, mide bulantısı yer alıyor. Tedavi edilmemesi durumunda karaciğer nakli yapılması da gerekebiliyor.
Kaynak: HABER7.COM
#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews