Herkes simit üretemeyecek: Hakiki reçetesi açıklandı... Coğrafi İşaretle korunacak

Ekonomi - İstanbul Ticaret Borsası’nın başvurusuyla tescillenen İstanbul simidi için yeni dönem başlıyor. Yaş maya ve soğuk pekmezleme gibi teknik detaylar içeren özel reçeteye uyan işletmeler, coğrafi işaretli simidi satma yetkisi alacak.

Ekonomi - 1 saat önce

Coğrafi işaret tescili alınan İstanbul simidi koruma altına alınıyor. Kökeni 1525 yılına dayanan ve Osmanlı saray mutfağında da yer alan İstanbul simidini artık her önüne gelen üretemeyecek. İstanbul Ticaret Borsası Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Şen, İstanbul simidine coğrafi işaret için 13 Ağustos 2024'te Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuruda bulunduklarını hatırlatarak, 8 Ekim 2025'te tescil belgesinin alındığını söyledi. Kaynaklara göre Osmanlı saray mutfağında da yer alan simidin İstanbul'da 1525 yılından itibaren üretildiğini aktaran Şen, şimdi ise coğrafi işaret tescili ile bu lezzeti koruma altına aldıklarını ve markalaşma yolunda önemli adım attıklarını kaydetti.

TARIFE UYANLAR ÜRETEBILECEK

İstanbul simidiyle ilgili hazırlıklarının başvuru yapıldığından bu yana sürdüğünü dile getiren Şen, "Tescillendikten sonra ise daha hızlı çalışmaya başladık. Bizim hazırlıklarımız sürüyor. Coğrafi işaretli simit konusunda hangi fırınlarla çalışacağımıza dair çalışmalarımız ve görüşmelerimiz devam ediyor. Birkaç fırına verdiğimizde duyurusunu yapacağız. İstanbul'da birçok fırın var ancak bizim hazırladığımız reçeteye uygun üretenlere coğrafi işaretli İstanbul simidini satma izni vereceğiz" ifadesini kullandı.

ÖZELLIKLERI AÇIKLANDITürk Patent ve Marka Kurumunca verilen tescil belgesine göre ürünün tanımı ve ayırt edici özellikleri şöyle:

"İstanbul simidi, buğday unu, su, tuz, yaş maya, pekmez ve susam kullanılarak İstanbul ilinde üretilen simittir. Hamur, un, su, maya ve tuz karıştırılarak hazırlanıp 45 dakika yoğrulduktan sonra 20-25 dakika oda sıcaklığında mayalanmaya bırakılır. 110-140 gram ağırlığında koparılan hamur parçaları mermer üzerinde açılır ve çift fitil örgü şeklinde bağlanarak şekillendirilir. Şekil verilen simitler, soğuk (oda sıcaklığındaki) pekmeze batırılır, ardından susama bulanır.Pekmezleme ve susamlama işlemlerinden sonra simitler fırında pişirilir. İstanbul simidini karakterize eden başlıca unsurlar, soğuk pekmezleme yöntemiyle hazırlanması ve hamurunun çift fitil örgü formunda şekillendirilmesidir. Pekmezleme işleminde keçiboynuzu, incir, üzüm veya dut pekmezi kullanılır. Pekmez çözeltisi, doğrudan suyla seyreltilerek hazırlanabilir ya da önce kaynatılıp, su eklenerek tekrar kaynatıldıktan sonra soğutularak kullanılabilir.Her iki yöntemde de pekmezleme işlemi soğuk olarak yani pekmez çözeltisi oda sıcaklığındayken uygulanır. Üretiminde mutlaka yaş maya kullanılır. Pekmezleme işleminde, pekmez kaynatılmadan yapılan simitlerin pişmiş ağırlığı 120-130 gram, pekmez kaynatılıp soğutulduktan sonra yapılan simitlerin ağırlığı ise 100-105 gramdır. İstanbul simidi, dış halkasıyla birlikte 12-15 santimetre çapında ve yuvarlak şekildedir."

Kaynak: HABER7.COM

#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews
Haftanın Öne Çıkanları

Maçın önüne geçti: Günay Güvenç'ten Okan Buruk'a 'kim takar seni' hareketi

2025-11-26 10:43 - Spor

Sağlık Bakanlığı 100 bin TL promosyon ödeme tarihi: 200-550 bin TL faizsiz kredi!

2025-11-26 15:33 - Ekonomi

Bakan Memişoğlu duyurdu: Randevu bekleyen hasta sayısı düştü

2025-11-26 14:37 - Gündem

ABD'den yeni Ukrayna açıklaması! 'Daha yapılacak çok iş var'

2025-11-30 23:12 - Dünya

Papa, Apostolik Katedrali'ni ziyaret ediyor

2025-11-30 09:47 - Gündem

Kritik MGK toplantısı Erdoğan başkanlığında başladı!

2025-11-26 17:17 - Gündem

Akın Gürlek ilk kez açıkladı: İtirafçı olmasın diye vekillik teklif ettiler

2025-11-25 07:18 - Gündem

Japonya'da deprem paniği! Resmen beşik gibi sallandı!

2025-11-25 13:32 - Dünya

ÜMİT ÖZDAĞ; TÜRKİYE'NİN ERKEN GENEL SEÇİME İHTİYACI VAR

2025-11-28 13:01 - Politika

MİT saniye saniye raporladı! İşte İmralı görüşmesinin perde arkası

2025-11-26 08:32 - Gündem

İlgili Haberler

Yatırımcısına büyük kazanç: Gümüş yüzde 12,5 ile altını solladı!

12:27 - Ekonomi

Enflasyonda sürpriz mi geliyor? Piyasada ‘yüzde 1’in altı’ senaryosu alevlendi!

12:17 - Ekonomi

Büyüme verileri sonrası Mehmet Şimşek'ten ilk açıklama

12:02 - Ekonomi

Bakan Bolat yarın Mısır'a gidiyor: Ticarette yeni işbirlikleri yapılması bekleniyor

11:52 - Ekonomi

Kültür Ekonomisi 2024 verileri açıklandı: 408 milyar lirayı aştı

10:53 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Ahmet Minguzzi'nin babası, Papa Leo ile görüştü

10:07 - Gündem

Yolcu otobüsü devrildi! Acı haebr geldi! Ağır bilanço

09:52 - Gündem

ABD'li senatörden Maduro'ya tehdit: Bu mevsimde Türkiye çok güzeldir

09:33 - Dünya

BBP Genel Başkanı Destici: Hiçbir şeyi kabul etmiyoruz

09:12 - Politika

Provokatif askeri tören! Jet cevap: Türk iradesi karşısında karşılık bulamayacak

08:07 - Dünya