Kurban etlerinin bozulmaması için soğuması beklenmeli

Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, kurban etlerinin bozulmaması için kesimden sonra soğuyana kadar bekletilmesi, sonraki günlerde de işlenmesi için kasaplara götürülmesi gerektiğini bildirdi.

Ekonomi - 10 ay önce

Ankara

Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, AA muhabirine, kurban keserken dikkat edilmesi gereken hususlar ile etlerin nasıl muhafaza edilmesi gerektiğine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Türkiye'de yaklaşık 2 milyon küçükbaş ile 900 bin civarında büyükbaş hayvandan büyük çoğunluğunun bayramın birinci günü kesileceğini belirten Yalçındağ, kesimler sonrası 200 bin tonluk et üretiminin gerçekleşeceğini söyledi. Yalçındağ, hatalı parçalama, saklama ve değerlendirme neticesinde bu üretiminin yüzde 10'luk kaybını bile büyük bir rakam olarak gördüğünü ifade etti.

Vatandaşların kurbanlık alımı için kurban pazarlarını tercih etmesi gerektiğini vurgulayan Yalçındağ, pazarlara getirilen hayvanların herhangi bir hastalık taşımadığına ilişkin veteriner hekim raporlarının bulunduğunu, bunun da bir güvence olduğunu kaydetti.

Yalçındağ, vatandaşlara özellikle büyükbaş hayvanları aldıkları pazarların girişindeki kesim için hazırlanan yerlerden faydalanmaları tavsiyesinde bulunarak, "Son derece güçlü hayvanlar, kesim esnasında yapılacak bir hata, telafisi mümkün olmayan sakatlıklara hatta ölüme varan kazalara yol açabilir. Küçükbaş hayvan kesimini ise birkaç defa izleyen kişiler kolaylıkla yapabilir." dedi.

Hayvan kesiminde belli inançlar doğrultusunda yapılan işlemler olduğuna dikkati çeken Yalçındağ, hayvanın yatırılarak üç ayağının bağlanıp bir ayağı serbest bırakıldıktan sonra kesim işleminin tamamlanması gerektiğini anlattı.

Yalçındağ, hayvanın derisi, iç organları ve ayaklarının gövdeden ayrıldıktan sonra kalan kısmın mümkünse soğuyana kadar bir müddet bekletilmesinin önemli olduğuna işaret ederek, "Bekletecek yer ve zaman yoksa bir kova veya naylon torbalarla kurban etleri eve götürülüyor. Etler sıcaklığını kaybetmeden bu işleri yaparak, vatandaşlar neredeyse eve gelmeden kurban etlerinin bozulmasına neden oluyor." diye konuştu.

"Etlerin işlenmesi için doğru adres kasaplar"

Bu durumların yaşanmaması için etler teslim alındıktan sonra bir an önce eve gidilmesi gerektiğini vurgulayan Yalçındağ, şöyle konuştu:

"Eve gidilince bir masanın üzerine örtü serilerek, kurban etlerinin örtünün üzerine yayılması ve soğumasının beklenilmesi, daha sonra da buzdolabında saklanması gerekiyor. Etler taşınan kovalar veya torbalarla buzdolabına koyulursa et çok kısa bir zamanda yeşil hale dönerek tüketilemez hale gelir. Derin dondurucuya bile konulsa etler kendi sıcaklığıyla bozulmaya neden olur. Vatandaşlarımıza buzdolabında saklanan etleri bir sonraki gün mahallelerindeki kasaplara giderek işlettirmelerini tavsiye ediyorum."

Yalçındağ, etlerin kayıtlı işletmelerde işletilmesi konusunda Tarım ve Orman Bakanlığının yayınladığı tebliğler olduğunu anımsatarak, bu kadar yoğun kesimin yapıldığı günde kesim hatalarının yaşanmamasının mümkün olmadığını dile getirdi.

Etlerin uygun bir şekilde parçalanması için doğru adresin kasap dükkanları olduğunu vurgulayan Yalçındağ, il-ilçe tarım ve orman müdürlükleri ile yerel belediyelerle yaptıkları görüşmelerde bu konuda bir çalışma yürüttüklerini ifade etti.

Yalçındağ, halka verilen hizmetin kalitesinin artması için çabaladıklarını belirterek, vatandaşları da bu konuda bilinçli davranması gerektiğini sözlerine ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Bilecik'te ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

2024-06-13 04:43 - Gündem

Otomobil kamyona ok gibi saplandı: Genç kadın hayatını kaybetti!

2024-06-09 23:47 - Asayiş

Bodrium Hotel & SPA Genel Müdürü Yiğit Girgin: “Ortak akılla, 12 ay sürdürülebilir turizm için çalışmalıyız"

2024-06-09 13:46 - Ekonomi

Ankara'da sağanak nedeniyle bazı metro girişleri ve alt geçitleri su bastı

2024-06-08 16:23 - Gündem

Amedspor'dan Belhanda açıklaması!

2024-06-10 19:07 - Spor

Ankara'da korkunç kaza: Anne ve kızı hayatını kaybetti!

2024-06-12 08:58 - Asayiş

TUSAŞ'ta bayrak değişimi

2024-06-11 18:08 - Teknoloji

Antalya'da ameliyat olan kadın 1,5 yıldır karnında unutulan iğne ile yaşıyor

2024-06-11 16:03 - Yaşam

Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu hayatını kaybetti

2024-06-09 22:27 - Gündem

Milli atıcı Şevval İlayda Tarhan'dan Paris 2024 kotası

2024-06-10 09:13 - Spor

İlgili Haberler

S&P'den Türkiye kararı! Kredi notu belli oldu

00:38 - Ekonomi

Son dakika: S&P, Türkiye'nin kredi notunu teyit etti

00:22 - Ekonomi

IMF'den son dakika Türkiye açıklaması! Flaş dezenflasyon çağrısı

21:27 - Ekonomi

Türkiye’nin dünya fındık üretimindeki payı düşüyor

20:02 - Ekonomi

Rekabet Kurulu'ndan Pınar Su'ya dev ceza

19:17 - Ekonomi

Günün Manşetleri

CHP'den AYM'ye yürürlüğü durdurma ve iptal başvuruları

14:17 - Politika

İsrailli uzmanlar: Suriye'de kararı Erdoğan verecek, aynı statüde değiliz

12:18 - Dünya

Kütahya depremi İstanbul'u etkiler mi? Uzmanlardan önemli açıklama!

11:33 - Yaşam

Adem Yıldırım: Depreme gitmesi gereken paralar Ekrem’e gitti

11:03 - Politika

Aman dikkat! Dev kargo şirketi artık o kargoları taşımayacak

10:23 - Gündem