Marmara'da ürküten görüntü

Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı'nda görülen denizanalarının, kirlilik ve aşırı avlanma nedenleriyle arttığı bildirildi.

Gündem - 2 ay önce

Marmara'da ürküten görüntü.

İstanbul'da Sarıyer, Beşiktaş, Fatih, Zeytinburnu, Üsküdar gibi denize kıyısı olan ilçelerin sahilleri denizanalarıyla kaplandı. Olta ve kıyı balıkçılığı yapanlar, denizanalarına ve kirliliğe dikkati çekti.

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojileri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Firdes Saadet Karakulak, mevsimsel olarak ilkbahar ve sonbaharda görülen denizanalarının, kirlilik ve diğer faktörler nedeniyle artık her dönem yoğun olduğunu söyledi.

Bozulan ekosistemi nedeniyle denizanalarının Marmara Denizi'nde daha da arttığını belirten Karakulak, "Marmara Denizi, kirliliğin arttığı artık müsilaj olaylarının görüldüğü, azot ve fosfor yükünün gitgide arttığı bir deniz. Bu denizde fırsatçı bir tür daha çok çoğalabiliyor. Balık ve diğer canlılar oksijen seviyeleri düştüğü için Marmara Denizi'ni terk ederken, denizanaları artış gösterebiliyor." ifadelerini kullandı.

Karakulak, denizanalarının artış göstermesinin balıkçılığı da olumsuz etkilediğini, denizde kalma süresi, yakıt tüketimi, av verimi gibi sorunların ortaya çıktığını dile getirdi.

Yoğunlaşan denizanası popülasyonunun balıklara zarar verebildiğini vurgulayan Karakulak, şöyle devam etti:

"Denizanası beslenmesi, balık yumurtası ve larvaları ile gerçekleştiği için daha çok Marmara Denizi'nde hamsinin yumurtasını ve yavrusunu yediği için balık miktarlarında düşüşe neden olabilir. Bunu ispatlayıcı çalışmalara şu an devam ediyoruz. Belki balıkların azalmasının bir nedeni de denizanalarının artışı olabilir. Sadece tek bir faktör yok. Marmara Denizi'nde oksijen seviyelerinin azalması, oksijeni seven balıkların bu bölgeyi terk etmelerine yol açtı. Artık Marmara Denizi'nde denizanasını yiyen orkinos, kılıç balığı görmüyoruz. Bunlar azaldı. Onların olmaması da denizanalarının daha da artmasına yol açıyor. Şu an besin zincirlerinde kırılmalar var. Balıkçıların da aşırı av yapması ekosistemde ciddi kırılmalara yol açabiliyor. Bu kırılmalardan fırsatçı tür dediğimiz denizanası yararlanıyor."

AŞIRI AVLANMANIN ETKİSİ

İÜ Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahsen Yüksek ise bilimsel araştırmalara göre, genel olarak denizanası artışının yüksek düzeyde bozulmuş ekosistemlerin göstergesi olduğunu belirtti.

Yüksek, "Evsel kirlilik plankton artışına sebep olur, ortamdaki bol plankton, aşırı avcılıktan dolayı yok edilen balıklar tarafından tüketilmezse denizanaları tarafından tüketilir ve denizanası artışına sebep olur. Deniz suyu sıcaklığının artışı ise sisteme yeni türlerin girmesine ve yerli türler üstünde baskı oluşturmasına veya mevcut türlerin üreme dönemlerinin artmasına sebep olur." değerlendirmesinde bulundu.

Marmara Denizi'nde baskı unsurlarının ağır şekilde görüldüğünü vurgulayan Yüksek, iklimsel değişikliğin yıkıcı etkisini, bozulan sistemlerde daha ağır şekilde gösterdiğini ifade etti.

Marmara Bölgesi'ndeki nüfus yoğunluğuna ve denizdeki planktona dikkati çeken Yüksek, ortaya çıkan yüksek besinin balık popülasyonunun artışı yönünde kullanılması yerine aşırı avcılıkla yok edildiğini, ortamda sadece bol plankton ve denizanası kaldığını dile getirdi.

Marmara Denizi'ndeki denizanaları ile müsilaj arasında ilişki olabileceğine işaret eden Yüksek, "1994, 2007 ve 2020-21'de, müsilaj oluşumu öncesi her seferinde aşırı avcılık, denizanası artışı gördük." dedi.

Doç. Dr. Yüksek, denizanalarının yoğun görülmesinin canlı yaşamına etkisini ise şöyle değerlendirdi:

"Ortamda balık azaldığında denizanalarının aşırı çoğalmasını görüyoruz. Genelde avcılık sezonu sonuna doğru, plankton artışları ve denizanaları üreme dönemine denk gelir ve ortamda yoğun artış gözlemleyebiliriz. Bir türün aşırı artması, beraberinde kitlesel ölümleri de getirir. Kitlesel ölümlerde bakteriler tarafından parçalanan organik maddeler, su kalitesinin bozulmasına, oksijen miktarının azalmasına, patojenik bakterilerin artmasına ve habitat kayıplarına neden olur. Aşırı artışlar ve kitlesel ölümler, ekosistemlerde istemediğimiz olaylardır."

#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews

Haftanın Öne Çıkanları

Esaret 461.bölüm fragmanı: Orhun’dan Defne'ye evlilik teklifi! Yekta teslim oluyor mu?

2025-02-25 17:03 - Magazin

GENÇLERDE DİYABET, OBEZİTE VE KALP HASTALIKLARI ARTIYOR "SAĞLIKLI YAŞAM BİLİNCİ KÜÇÜK YAŞTA KAZANILMALI"

2025-02-25 00:40 - Sağlık

Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'ndan Gönül Özdağ'a Ziyaret

2025-02-25 22:35 - Politika

Özel Haber: Hasan Yıldırım 2030 Yılına Doğru Kıyamet'in gelmediğini Dile Getirdi.

2025-02-21 13:04 - Röportajlar

Bugün okullar tatil mi? 24 Şubat 2025 Zonguldak, Samsun'da okul yok mu?

2025-02-24 09:27 - Gündem

Esaret 460.bölüm fragmanı: Hira ve Yekta arasında gerilim tırmanıyor,

2025-02-24 14:13 - Magazin

AB'de yeni otomobil satışları ocakta düştü

2025-02-25 13:48 - Magazin

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tebrik telefonu

2025-02-23 15:32 - Politika

Yeni ALTAY Muhabere Tankı'nda Sona Doğru

2025-02-24 17:25 - Dünya

İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği askıya alındı!

2025-02-20 23:32 - Gündem

İlgili Haberler

Artvin’deki heyelandan saniyelik kurtuluş

20:07 - Gündem

Erdoğan liderlik edecek: Kabine deprem gündemiyle toplanıyor!

20:03 - Gündem

İslam Memiş'ten çok tartışılacak açıklama: İstanbul depremiyle ilgili flaş iddia!

19:23 - Gündem

Sokak köpeklerinden kaçarken başını otomobile çarpan çocuk yaralandı

18:27 - Gündem

Türkiye'yi kritik eşikten döndüren hamle! E-muhtıra sürecinde MHP'nin rolü

18:03 - Gündem

Günün Manşetleri

Yine ortaya çıktı! Anket fiyaskosundan sonra 'İmamoğlu hikayesi'

20:27 - Gündem

AK Parti'den Özgür Özel'e tepki: Siyasi yalan, siyasi acizlik! Cehaletin zirvesi

17:07 - Politika

İSKİ'den TOKİ'nin sosyal konutları için skandal yıkım kararı

16:27 - Gündem

Bakan Kurum, İstanbul depreminde son durumu açıkladı! Kaç binada hasar tespit edildi?

14:57 - Gündem

Adana'da hafızlık sevinci: 475 kişiye icazet belgeleri verildi

14:13 - Gündem