HABER7
Türk savunma sanayiinde tarihi bir eşik daha aşıldı. F-16 savaş uçaklarında kullanılan mühimmat, ilk kez bir taarruzi insansız hava aracıyla ateşlendi. Bayraktar AKINCI TİHA, TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen GÖKÇE Güdüm Kiti ile hedefi 900 kilometre öteden tam isabetle vurdu.
Test atışı görüntüleri Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar tarafından sosyal medyada paylaşıldı. Görüntülerde, AKINCI'nın Çorlu’dan havalanarak Konya Ereğli’ye intikal ettiği ve hedefi başarıyla vurduğu anlar yer aldı.
Selçuk Bayraktar, GÖKÇE Yeni Nesil Güdüm Kiti Atış Testi'ne ilişkin video paylaştı
F-16 MÜHİMMATI TİHA’YA MONTE EDİLDİ
Bugüne dek F-16 ve F-4 savaş uçaklarında kullanılan Mk-83 tipi 1000 librelik genel maksat bombası, GÖKÇE Güdüm Kiti sayesinde ilk kez bir insansız hava aracına entegre edildi.
AKINCI TİHA'nın F-16 savaş uçaklarının taşıdığı mühimmatı başarıyla ateşlemesi, insansız platformların artık sadece keşif değil, yüksek etkili taarruz görevlerinde de ön safta yer alacağını ortaya koydu.
Savaş uçaklarına özgü mühimmatların artık AKINCI TİHA gibi platformlarla da kullanılabilmesi, hava kuvvetlerinin taarruz kabiliyetini insansız sistemlerle pekiştirdi.
GÖKÇE KİTİ İLE NOKTA ATIŞI
GÖKÇE Güdüm Kiti, TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirildi. ANS/KKS/Lazer güdümüne sahip olan bu sistem, sabit ve hareketli hedeflere karşı yüksek hassasiyetle vurma kabiliyeti sunuyor. Testte kullanılan bomba ise SARB-83T ardışık delicili harp başlığı ile donatıldı. Bu mühimmat, zırh ve korugan yapıları delerek iç kısımdaki hedefleri imha etme kapasitesine sahip.
GÖKÇE'nin menzili TİHA platformlarında yaklaşık 18 kilometre, savaş uçaklarında ise 40 kilometreye kadar çıkabiliyor.
AYNI ANDA BİRDEN FAZLA HEDEFE VURUŞ İMKANI
GÖKÇE Güdüm Kiti, çoklu mühimmat taşıma yeteneğine sahip. F-16 uçaklarında kullanılan BRU-57 çoklu atım salanı ile uyumlu yapısı sayesinde, aynı anda birden fazla hedefe saldırı düzenlenebiliyor. Bu özellik, hava harekâtlarında aynı sortide çoklu hedef imhası gibi stratejik avantajlar sağlıyor.
4 YILIN EMEĞİ
GÖKÇE Projesi, 2021'in ilk çeyreğinde TÜBİTAK SAGE tarafından başlatıldı. Baykar tarafından geliştirilen AKINCI TİHA platformu ile GÖKÇE'nin entegrasyonu, sahada test edilerek başarıyla tamamlandı.
Akıncı TİHA ilk kez 29 Ağustos 2021 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girdi.
Kaynak: HABER7.COM
#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews