Tarihi belgelere göre Kastamonu ve Sinop'ta petrol potansiyeli var

Ekonomi - Türkiye, enerjide dışa bağımlılığı bitirmek için çalışmalarına hız kesmeden devam ederken, Osmanlı belgelerine dayandırılarak Kastamonu ve Sinop'ta ciddi bir petrol potansiyeli olabileceği ifade ediliyor.

Ekonomi - 5 saat önce

AK Parti 22. 23. Dönem Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu, Kastamonu ve çevresinde yapılan petrol arama çalışmalarıyla ilgili bilgilendirmede bulunarak bölgenin önemli bir potansiyele sahip olabileceğine dikkat çekti.

Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait devlet kayıtları ve yabancı şirketlerin arşivleriyle ilgili yaptığı incelemeler neticesinde bölgenin önemli bir potansiyel olarak ortaya çıktığını gördüğünü ifade eden Sıvacıoğlu, bu bölgenin günümüz şartlarıyla incelenmesi gerektiğine dikkat çekti. 2020 yılından itibaren bölgedeki petrol aramalarıyla ilgili resmi belgelerle ilgili araştırmalar yaptığını ifade eden Sıvacıoğlu, Osmanlı arşivlerinde Kastamonu ve Sinop'ta 20'ye yakın belge olduğunu ifade etti. Osmanlı döneminde bölgede bir alan belirlenerek petrol arama izinlerinin verildiğini belirten Sıvacıoğlu, o dönemde yapılan araştırmalarda petrol numunelerinin alındığını ve incelendiğini dile getirdi.

Bölgede bulunabilecek bir petrol yatağının Türkiye için önemli bir adım olabileceğini belirten Sıvacıoğlu, "Bu yeni sismik gemilerle hem karada hem denizde yeni keşiflerin olmasını umuyorum. Eğer enerjideki darboğazı aşabilirsek, bu hem ekonomik hem de siyasi açıdan coğrafi konumumuzu bambaşka bir noktaya taşıyacaktır. Üstelik bu gelişmeler sadece ülke içinde sınırlı kalmayacaktır. Okuduğum belgelerde, Sırp mühendisinden Irak'taki mühendise kadar birçok farklı ülkeden uzmanların da bu işe ilgi duyduğunu gördüm. Yani sadece Türkiye'deki bir firma ya da kurum değil, yabancı yatırımcılar da bu sürece dahil olabilir. Devletin kurumları, içerideki ve dışarıdaki ilgililer bu konuyla ilgileniyor. Yani bu sadece Türkiye'ye özel bir mesele değil.

Shell, British Petrol, Total, OE gibi dünya çapında söz sahibi şirketlerin bu konuda ilgisi olabilir. Umarım onlar da 'burada bir potansiyel var' diyerek gelirler. Bu işler gizli kapaklı değil. Arama yapmak isteyenler ruhsat almak zorunda. Şu anda Cumhurbaşkanlığı sisteminde bu işle ilgilenen birimler var. Önce oraya başvuracaklar, arama ruhsatlarını alacaklar, ardından araştırma ve sondaj çalışmalarını yapacaklar. Ama bütün bunlar ciddi bütçeler gerektiriyor. Örneğin Amerika yılda yaklaşık bin 500 kuyu açıyor. Bu durum sadece petrolde değil, tarım ürünlerinde de böyle. Hiç kimse bir yerde ne zaman ne olacağını önceden bilemez.

Bir yere sondaj yaptığınızda, 'yüzde 3 ihtimalle petrol çıkar' diye kesin bir şey söyleyemezsiniz. Biz ne yapıyoruz? Ancak 50-60 kuyu açabiliyoruz, bazen onu bile yapamıyoruz. Ama Türkiye boş durmuyor. Sondaj çalışmalarını sürdürüyor. Araştırmalar yapılınca bazen bir şey bulunuyor ama bu defa da ekonomik olarak işletmeye değer olmadığı ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle yabancı yatırımcıların ilgisini çekmek de önemli. Belgelerde, buradaki kaynakların tahlilleri bile yapılmış. Bu da demek oluyor ki burada bir potansiyel var. Bundan sonrası artık ekonomik güce ve devletin politikalarına bağlı. Benim bildiğim kadarıyla hem Türkiye Petrolleri hem de Enerji Bakanlığı bu konularla ilgili.

Bu sürecin nasıl geliştiğini, nereden ilham alındığını da öğrenmek gerekir. Özellikle İnebolu açıklarında ve bizim bölgemizde, yani Kastamonu ve Boyabat çevresinde böyle bir potansiyel olduğunu düşünüyoruz. İnşallah temennimiz, bu kaynakların bölgemizde ya da en azından Türkiye'de bulunmasıdır" dedi.

Kaynak: HABER7.COM

#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews
Haftanın Öne Çıkanları

Netanyahu'ya ateşkes tepkisi çığ gibi büyüyor! Halk 'esir takası' diyor!

2025-07-13 13:37 - Dünya

Konya'da feci kaza: Anne, bebeği ve kız kardeşi hayatını kaybetti

2025-07-11 22:07 - Gündem

ABD Başkanı Trump'tan son dakika Epstein açıklaması! İddialara çok konuşulacak yanıt

2025-07-13 03:38 - Dünya

Yiğit Bulut son yolculuğuna uğurlanıyor! Cenaze programı belli oldu

2025-07-12 15:12 - Gündem

Dünyayı ateşe atan talimat! 'Moskova ve Petersburg'u vurun'

2025-07-15 11:53 - Dünya

İkinci Madleen: Handala yola çıktı!

2025-07-13 17:22 - Dünya

Zafer Partili Aslan: ‘Uçak filosuna milyonlar akıtan iktidar orman yangınlarında Türk milletini kaderiyle baş başa bırakıyor’

2025-07-18 01:17 - Politika

GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN STRATEJİK ÖNERİLER

2025-07-14 17:35 - Politika

Son dakika: Ankara'dan kahreden haber! 26 katlı binada yangın: Ölü ve yaralılar var

2025-07-13 03:48 - Gündem

‘Üretken yapay zeka yazılım geliştirmenin yeni platformu haline geldi’

2025-07-14 10:43 - Teknoloji

İlgili Haberler

Vatandaşa destek için ekmek fiyatını düşürdü

21:07 - Ekonomi

Irak'tan tarihi petrol kararı! Teslim edilecek

20:18 - Ekonomi

OYAK'ta üst düzey atama

18:42 - Ekonomi

Aselsan ile SSB arasında 43.9 milyon dolarlık anlaşma

18:07 - Ekonomi

TSKB’nin yeni Genel Müdürü Ozan Uyar oldu!

17:57 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İstanbul Valisi Gül, Recep Tayyip Erdoğan Anadolu İHL yurdu için protokol imzaladı

19:32 - Gündem

MEB'den 10 Kasım iddialarına cevap! Tek tek açıklandı

19:17 - Eğitim

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüştü: Bölgenin tamamı için tehdit!

18:53 - Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüştü

18:22 - Politika

Devlet Bahçeli: Devletin pazarlık yaptığını iddia edenler müfteridir

18:03 - Politika