Türk somonu ve hamsi atıklarından elde ettikleri biyogübre domates verimini yükseltti

Ekonomi - Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesinde hayata geçirilen projede, Türk somonu ve hamsi atıklarından elde edilen biyogübrenin topraksız tarımla yetiştirilen domateslerin verimini artırdığı ortaya konuldu.

Ekonomi - 9 ay önce

EshaHaber Gündem Haberler

OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Sebze Yetiştirme ve Islahı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun Özer başkanlığında yürütülen, "Türk somonu ve hamsi atıklarından elde edilen protein hidrolizatlarının topraksız domates yetiştiriciliğinde biyostimulant olarak kullanım olanaklarının araştırılması ve meyvelerin hasat sonrası muhafazasına etkisinin belirlenmesi" başlıklı, çevreye duyarlı ve tarımsal üretimde sürdürülebilirlik hedefleyen proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından da desteklenmeye değer görüldü.

Proje kapsamında, balık unu fabrikalarındaki Türk somonu ve hamsi atıkları alınarak biyogübreye dönüştürüldü. Üniversitedeki topraksız tarım yapılan serada domates yetiştiriciliğinde, elde edilen gübre kullanılarak verim üzerindeki etkileri gözlemlendi.

Yapılan çalışmada, Türk somonu ve hamsi atıklarından elde edilen biyogübrenin topraksız yetiştirilen domateslerde meyve kalitesini ve verimini artırdığı görüldü.

Doç. Dr. Harun Özer, AA muhabirine, artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılamak için sebze üretiminin de artması gerektiğine işaret etti.

Sebze üretimi artırılırken doğanın korunması ve sürdürülebilir tarımın öneminin ön plana çıktığını belirten Özer, "Topraksız seralarda ciddi oranda girdi kullanımı var, yoğun kimyasal gübre ve ilaç kullanımı var. Biz burada da girdi kullanımı azaltmak istiyoruz. Topraksız tarımda gübre kullanımını azaltmaya yönelik çalışmalar yapmayı planladık." dedi.

Samsun'un balık üretimi ve ihracatında önemli merkezlerden biri olduğunu, en son balık unu fabrikasında değerlendirilen balıklardan geriye kalan atıkların ise çevre kirliliği oluşturduğunu anlatan Özer, şöyle devam etti:

"Özellikle Türk somonunu biz Japonya'ya bile ihraç etmekteyiz ama bu balıklarımızda önemli bir atık çıkıyor. Yüzde 55-60 civarında balıklardan atık çıkıyor ve bu atık balık unu ve hayvan yemi olarak kullanılabiliyor ama önemli bir oranda çevreye atılıyor, çevreyi tehdit ediyor ve katma değeri düşük bir ürün ortaya çıkıyor. Biz atıklardan gübre elde ederek katma değeri yüksek, çevreci, sürdürülebilir bir gübre elde etmeyi planladık. Şu ana kadar geldiğimiz noktada çok başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Özellikle Türk somonu ve hamsi atıklarından hidrolizat elde ederek Türkiye sebze üretiminin neredeyse yarısını kapsayan domates yetiştiriciliği üzerinde bunları deniyoruz. Ticari bir ürün potansiyeli olan biyogübre elde ettik. Elde ettiğimiz gübrenin verimi arttırdığı, meyve kalitesine önemli etkiler sunduğu, özellikle meyve içeriği, insan sağlığı açısından içeriğini önemli oranda arttırdığını ortaya koyduk."Elde ettikleri gübrenin sadece domateste değil topraksız tarıma uygun bütün meyve ve sebzelerde rahatlıkla kullanılabileceğini söyleyen Özer, "Topraklı tarımda da yoğun miktarda domates yetiştiriliyor. O yüzden domatesle başladık ama tüm ürünlerde kullanılabilir. Hatta yaprağı yenen sebzeler, işte maydanoz gibi sebzeler de başka hiçbir gübre ilavesi olmadan tamamen bu gübre kullanılarak başarılı sonuçlar alabileceğinizi düşünüyorum. Çalışmanın daha birinci yılındayız, ikinci yılda yapılacak bu çalışma ve patent alma süreçleri başlayacak. Kesinlikle başarılı olacağımızı ve bu ürünü ticari olarak pazarlamak isteyen çok sayıda firmanın bu ürünü talep edeceğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.Özer, çalışmada Ordu Üniversitesi Fatsa Su Ürünleri Fakültesinden Doç. Dr. Koray Korkmaz'ın da yer aldığını sözlerine ekledi.

eshahaber.com.tr
Haftanın Öne Çıkanları

15 yaşındaki çocuktan 6 gün sonra acı haber

2024-08-04 10:03 - Gündem

10 ülkeden son dakika Orta Doğu kararı! Peş peşe duyurdular

2024-08-03 02:12 - Dünya

ABD'den son dakika İran ve savaş duyurusu! İran, İsrail için gemileri yaktı...

2024-08-05 02:13 - Dünya

19 yaşındaki Sultan'ın cansız bedeni kanalda bulundu, eski erkek arkadaşı gözaltında

2024-08-02 18:42 - Asayiş

FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? Bu ay faiz indirimi gelecek mi?

2024-08-06 14:17 - Ekonomi

Fransız basını Oruç Reis'i yakın takibe aldı!

2024-08-05 18:38 - Ekonomi

Son dakika: Hatay'da deprem!

2024-08-03 23:48 - Gündem

Beyaz Saray'dan Orta Doğu açıklaması! 'İsrail'i savunacağız fakat...'

2024-08-07 03:07 - Dünya

26 yaşındaki genç Van Gölü'nde boğuldu

2024-08-02 22:07 - Asayiş

Karahalile ne işe yarar, nasıl kullanılır? Karahalile yutulur mu, faydaları nelerdir?

2024-08-06 11:23 - Sağlık

İlgili Haberler

Bakan Kurum: 201 bin 580 bağımsız bölüm hak sahiplerine teslim edildi

13:37 - Ekonomi

Merkez’den yeni hamle: Borsa İstanbul’da hikaye arayışı

13:17 - Ekonomi

Bakan Işıkhan'dan 1 Mayıs ve kamu işçisine zam açıklaması

12:38 - Ekonomi

Bakan Göktaş'tan gençlere indirim müjdesi! '16 firma ile anlaştık'

12:27 - Ekonomi

Bakan Şimşek: Trump'ın kararı Türkiye için muazzam bir avantaj

11:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa'nın ifadesi ortaya çıktı: Tehdit ettiler

06:43 - Politika

Devasa elektrik kesintisi! Avrupa karardı! Türkiye'yi etkiyecek mi?

06:28 - Gündem

Tüm esirler serbest kalacaktı! İsrail'den ateşkes cevabı

04:52 - Dünya

Özgür Özel'den Cumhurbaşkanı adayı planı! 'İmamoğlu içeride olursa...'

04:13 - Politika

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy: "6 üstü deprem ihtimali artık yok"

02:17 - Gündem