HABER7
Terörsüz Türkiye yolunda bugün tarihi bir gelişme yaşandı. Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın 'silah bırakın' çağrısının ardından kongresini toplayan PKK, örgütün fesh edildiğini duyurdu.
Terör örgütünün silah bırakma ve fesih kararının ardından Türkiye 40 yılı aşkın süredir binlerce şehit ve gazi verdiği, on milyarlarca dolar para harcadığı terör örgütü PKK belasından kurtulmuş oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde çok büyük riskler göze alınarak atılan bu adımın kısa zaman içerisinde olumlu sonuçlar vermeye başlaması beklenirken Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Türkiye'nin bugüne kadar attığı tarihi ve kritik adımlar tekrar gündem oldu.
FETÖ BELASI BİTİRİLDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2002'de iktidarı ele almasıyla Türkiye'nin içerde ve dışardaki birçok büyük ve sembol haline gelmiş problemi ortadan kaldırıldı. Bu sorunlardan en büyüğü olarak terör örgütü PKK'dan sonra terör örgütü FETÖ'nün Türkiye'den söküp atılması geliyor. 1980'li yıllardan itibaren Türkiye'nin damarlarına kadar sızarak, emniyet, askeriye ve yargı gibi kritik öneme sahip yerleri adeta ele geçirip, Türkiye'de darbe yoluyla iktidarı ele almak isteyen FETÖ'ye karşı topyekün savaş başlatılarak terör örgütüyle etkin mücadele edildi.FETÖ'nün emniyet, askeriye ve yargı gibi Türkiye'nin kritik kollarına dağıtılan hücreleri tek tek tespit edilerek imha edilmesinin ardından FETÖ'nün para kaynaklarına da darbe vuruldu. FETÖ'ye para aktardığı tespit edilen çok sayıda şirketin mallarına el konularak, FETÖ'nün mali kaynakları da kesildi. Gelinen noktada FETÖ sözde liderleri Fetullah Gülen'in de ölmesinin ardından etkinliğini yitiren bir terör örgütü konumuna geldi.
AYASOFYA'NIN PRANGALARI KIRILDI
Türkiye için sembolik öneme sahip olan Ayasofya'nın prangaları da Cumhurbaşkanı Erdoğan'la birlikte kırıldı. İstanbul'un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453'ten itibaren de cami olarak kullanılan Ayasofya, 1934'te alınan kararla 86 yıl müze olarak hizmet vermişti.
Danıştay 10. Dairesinin, camiden müzeye dönüştürüldüğü 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını oy birliğiyle iptal etmesiyle Ayasofya'da yeniden ibadet etmenin yolu açılırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da kararnameyi aynı gün imzaladı. Ayasofya'nın 86 yıllık müze serüveni 24 Temmuz 2020'de sona erdi. Diyanet İşleri Başkanlığına devredilen Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı kılınan ilk cuma namazıyla birlikte cami haline dönüştürüldü.
BAŞÖRTÜSÜ SORUNU TARİHE KARIŞTI
Türkiye'nin en büyük ve kronik sorunlarından biri olan başörtüsü sorunu da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tüm engellere rağmen dirayetli duruşuyla çözüldü. 'laiklik' adı altında başörtülü kadınların eğitim ve yaşam hakkını adeta elinden alan problem tarihe karıştı. 1 Ekim 2013’te açıklanan demokratikleşme paketi ile kamuda kılık kıyafet yönetmeliğinin 5. maddesinde yapılan değişiklik ile kısıtlayıcı hükümler uygulamadan kaldırıldı.
Başörtüleri nedeniyle üniversite kapılarında bekleyen öğrenciler, üniversite sıralarından mezun olarak, bugünün memurları, hakimleri ve hatta valileri olmaya başladı.
KARABAĞ'DAKİ İŞGAL SONA ERDİRİLDİ
Türkiye'de kritik adımlar atarak birçok problemi ortadan kaldıran Cumhurbaşkanı Erdoğan, sınır dışında da aynı duruş ve kararlılıkla hareket etti. Yaklaşık 30 yıl Ermenistan işgalinde kalan Karabağ, Türkiye'nin desteğiyle özgürlüğüne kavuştu. Türkiye'nin desteğiyle Azerbaycan İkinci Karabağ savaşında Ermenistan'a karşı 44 günde büyük bir zafer elde etti.
Savaşın ilk anlarından itibaren başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türk devlet yetkilileri sık sık Azerbaycan'ın yanında olduklarını açıkladı. Türkiye, üçüncü ülkeleri Azerbaycan'ın hak savaşına müdahale etmemesi konusunda uyardı. Türkiye'nin bu desteği Azerbaycan halkı ve ordusuna moral sağladı.
Cumhurbaşkanı Aliyev, Karabağ'la ilgili her konuşmasında, Erdoğan'ın "Azerbaycan yalnız değildir" sözünün üçüncü güçlerin savaşa müdahil olmasını önlediğini belirterek, Türkiye'nin desteklerini hiçbir zaman unutmayacaklarını ifade etti.
Türkiye destekli Azerbaycan ordusu, 5 şehir, 4 kasaba ve 286 köyü işgalden kurtardı. İkinci Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan, Ermenistan ordusuna karşı silahlı insansız hava araçlarını (SİHA) yoğun şekilde kullandı. Ermenistan ordusuna ait çok sayıda silah ve mühimmat Azerbaycan'a ait SİHA'larla imha edildi.
61 YILLIK BAAS REJİMİ ÇÖKERTİLDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dik duruşuyla Suriye'de yıllardır kendi halkına bombalar yağdıran, yüzbinlerce insanın ölümüne, milyonlarca insanın da mülteci olmasına neden olan Esed rejimi de düştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tüm uyarılarına rağmen kulaklarını tıkayan Beşar Esad, Türkiye destekli muhalifler tarafından 12 gün süren çatışmalar sonucunda iktidarından indirildi. Önce Halep'te hakimiyet sağlayan gruplar, kısa süre içinde İdlib, Hama ve Humus'un, sonrasında ise başkent Şam'ın kontrolünü ele aldı.
Suriye özgürleşerek yeni yönetim kurulurken, Esad'ın düşmesiyle 61 yıllık Baas rejimi sona ermiş oldu.
LİBYA'DA DARBECİLERE GEÇİT VERİLMEDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la birlikte bölgede oyun belirleyici role yükselen Türkiye Libya'da da darbecilere geçit vermedi. Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter, ülke içinde daha fazla bölgeyi silah zoruyla kontrolü altına almaya çalışırken Türkiye Libya hükümetine olan desteğini açıkladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçen Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin teskere ile Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) bağlı askeri uzmanlar Libya'ya gelerek, Libyalı muhataplarına danışmanlık hizmeti vermeye başladı.
Türk SİHA'larının da sahada kullanılmaya başlamasıyla birlikte Türkiye-Libya iş birliği, bugüne kadar tamamiyle Hafter'in lehine görünen askeri dengeleri değiştirdi. Uluslararası toplumun da baskıları sonucu Libya Başbakanı Serrac ve Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, 21 Ağustos'ta karşılıklı ateşkes ilan ettiklerini duyurdu.
KAPALI MARAŞ AÇILDI
Modern mimarisi ile dünyanın en lüks turizm merkezlerinden nam-ı diğer Hayalet Şehir "Kapalı Maraş" Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın girişimiyle 8 Ekim 2020'de kademeli olarak açılmaya başlandı. Bölge, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında 1974'te Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirildi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararıyla aynı yıl yerleşime ve iskana kapatıldı. Bölge, Ada'yı ikiye ayıran yeşil hat üzerinde ve bir tampon bölge konumunda olması nedeniyle 46 yıl boyunca kapalı kalmıştı.
DÜNYA KRİZLERİNDE DİPLOMASİ VE ARABULUCULUK DERSİ
Türkiye, bölgedeki krizlerin ardından dünyadaki birçok konuda da dünyaya diplomasi verdi ve arabuluculuk rolünü üstlendi. Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde son yıllarda Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan Kafkasya'daki çatışmalara, Orta Doğu'daki gerilimlerden Asya ve Afrika'daki ihtilaflara kadar geniş yelpazede arabuluculuk faaliyetleri yürüttü.
Türkiye, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta önemli arabuluculuk rolü üstlenerek taraflarla sürekli temas halinde bulundu ve diplomatik çabalarını yoğun şekilde sürdürdü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile yaşanan savaşın barış müzakerelerinin İstanbul'da yapılabileceğini söyledi. Putin, görüşmelerin 15 Mayıs'ta İstanbul'da sürdürülmesi yönünde teklifte bulunarak, "15 Mayıs Perşembe günü, müzakerelerin daha önce yarıda kesildiği yerde, İstanbul'da, doğrudan müzakerelerin özellikle de ön koşulsuz olarak yeniden başlatılmasını, hiç vakit kaybetmeden başlamasını öneriyoruz." ifadelerini kullandı. ABD Başkanı Donald Trump da Rusya'nın İstanbul’da müzakere çağrısı için "Ukrayna, bunu hemen kabul etmeli." dedi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, yarından itibaren tam ve kalıcı ateşkes beklediklerini vurgulayarak, "Ben perşembe günü Türkiye'de Putin'i bekleyeceğim." açıklamasında bulundu.
Afrika Boynuzu ülkelerinden Etiyopya ile Somali arasında bir süredir devam eden Somaliland krizi de Türkiye'nin arabuluculuğunda çözüm yoluna girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ev sahipliğinde 11 Aralık 2024'te Ankara'da bir araya gelen Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, iki ülke arasında yaklaşık bir yıldır süren krizin çözümü için mutabakata vardı.
Ülkeler arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde anahtar ülke rolünü sürdüren Türkiye, son olarak Sudan ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki anlaşmazlık için de devreye girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 13 Aralık 2024'te Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan ile telefonda görüşerek Birleşik Arap Emirlikleri ile yaşanan gerilimi çözmek için arabuluculuk yapmayı teklif etti.
Türkiye, uluslararası kurumların ve çok taraflı diplomasinin sekteye uğradığı dönemde kriz yönetimi ve sorun çözümüne birçok bölgede destek sağlıyor. Afganistan ve Pakistan'la hayata geçirilen üçlü işbirliği mekanizması ile bölgesel sahiplenme ilkesi temelinde yürütülen "Asya’nın Kalbi - İstanbul Süreci", bölgede güvenlik, refah, istikrar ve barışın tesisini hedefledi. Türkiye, 2021'de taraflara bölgenin ve uluslararası toplumun arzuladığı barışı sağlayacak kapsayıcı ve müzakere edilmiş uzlaşıya bağlılığını teyit etmesi çağrısında bulundu.
Afrika'da Sudan ile Güney Sudan arasında güven ortamının ortak ekonomik projeler yoluyla tesis edilmesi için girişimlerde bulunan Türkiye, Güney Asya'da ise Filipinler hükümeti ve Moro İslami Kurtuluş Cephesi'nin çağrısıyla arabuluculuk görevini üstlendi.2010'da tesis edilen Türkiye-Bosna Hersek-Hırvatistan Üçlü Danışma Mekanizması ile de bölgesel sorunlara bölgesel çözümler bulunması anlayışıyla Balkanlar'da işbirliğinin artırılmasına, istikrara ve somut projeler vasıtasıyla bölgesel kalkınmaya katkı sağlanıyor. Son toplantı, Türkiye'nin ev sahipliğinde 4. Antalya Diplomasi Forumu (ADF) kapsamında 12 Nisan 2025'te düzenlendi.
Türkiye, uluslararası barış arabuluculuğu faaliyetlerindeki öncü rolünün yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) çerçevesinde oluşturulmasına liderlik ettiği Arabuluculuk Dostlar Grubu'na da eş başkanlık yapıyor.
Gelinen aşamada "Barış için Arabuluculuk" girişimi, uluslararası toplumdan yoğun ilgi görerek üye sayısını, 54 ülke ve BM dahil 8 uluslararası ve bölgesel kuruluş olmak üzere 62'ye ulaştırdı.
Kaynak: HABER7.COM
#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews