Yenilebilir çiçekler, lüks restoranların menülerini süslüyor

Ekonomi - Örtü altı tarımda lider konumdaki Antalya'da yetiştirilen yenilebilir çiçekler, lüks restoranların, 5 yıldızlı otellerin menülerine hem lezzet hem renk katıyor.

Ekonomi - 2 ay önce

Tarımda zengin ürün yelpazesine sahip Antalya, tropikal meyvelerin yanı sıra yenilebilir çiçek üretimiyle de ön plana çıkıyor.

Sera ortamında yetiştirilen latin, beyaz-mor viola, erik, menekşe, "elektrik" (elektrik adı verilen çiçek), deniz yıldızı, karanfil, suzi, kadife, aslanağzı, kral tacı, kabak, şebboy, kristal gibi farklı türlerdeki 40 çeşit yenilebilir çiçek, yemeklere, tatlılara ve salatalara farklı bir lezzet sunuyor.

Hem göze hem damağa hitap eden çiçekler, lüks restoranların, 5 yıldızlı otellerin aşçılarının da vazgeçilmezi haline geldi.

Yaş sebze ve çiçek üretimi yapan firmanın 5. kuşak temsilcisi ve Tarım Orman Gençlik Konseyi Üyesi Elif Erüst, AA muhabirine, yenilebilir çiçek üretimine 2011'de 2-3 çeşitle başladıklarını ve şu anda 40 çeşit ürüne ulaştıklarını söyledi.

Firma olarak AR-GE çalışmalarına ağırlık verdiklerini ve farklı türleri denediklerini dile getiren Erüst, yenilebilir çiçek serüveninin de babasının yurt dışı seyahatinde görmesiyle başladığını belirtti.

Yaklaşık 14 yıldır üretim yaptıklarını belirten Erüst, yenilebilir çiçeklere talebin her geçen yıl arttığını kaydetti.

Antalya'da 12 ay boyunca üretim yapabildiklerini ve bu şekilde talepleri karşıladıklarını anlatan Erüst, "Şeflerimiz tabak süslemelerinde, lezzet artırmada bu çiçeklerimizi kullanıyor. Erik çiçeği, erik tadında bir mayhoşluk tadı veriyor, menekşe çiçeği tabaklara renk katıyor." dedi.

Çiçeklerin narin olduğunu ve koparıldıklarında kısa sürede tüketilmesi gerektiğini belirten Erüst, bazı türlerde raf ömrünü uzatacak çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Normalde 6 gün raf ömrü bulunan menekşe çiçeğini, kurutma yöntemiyle 30 güne çıkardıklarını söyleyen Erüst, özellikle düğünlerde pasta süslemelerinde beyaz kremanın üzerine kurutulmuş çiçekler kullanıldığını ifade etti.

ŞEFLER, MİSAFİRLERİNE ANADOLU YEMEKLERİNİ ÇİÇEKLERLE SUNUYOR

Kundu Turizm Merkezi'ndeki bir otelin mutfak şefi Halil Gökmenoğlu da yenilebilir çiçek ve mikro filiz tohumların son dönemlerde yemeklerde kullanımının arttığını söyledi.

Kendisinin de hem görsel hem aroma açısından yenilebilir çiçekleri çok sık kullandığını dile getiren Gökmenoğlu, dışarıdan sadece bir dekormuş, süsmüş gibi görünen çiçeklerin tabağa lezzet de kattığını, özellikle tatlı ve balık ürünlerinde sıklıkla kullanıldığını kaydetti.

Bu durumun ilgi çekici olduğunu anlatan Gökmenoğlu, "Misafirlerin çok dikkatini çekiyor, etin yanında çiçek görüyor, bize 'Bu yenilebiliyor mu?' diye soruyor. Biz de yenilebildiğini ve lezzet için koyduğumuzu söylüyoruz. Şaşırıyorlar ve oldukça da beğeniyorlar. Zaten yenilemeyen hiçbir şey tabakta olmaz." dedi.

Çiçeklerin Türk mutfağına zenginlik kattığını ifade eden Gökmenoğlu, bazı Anadolu yemeklerini çiçek sunumlarıyla süsleyerek misafirlere ikram ettiklerini dile getirdi.

Kaynak: HABER7.COM

#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaray saldırısında yeni gelişme! Fuat Kozluklu yaşananları anlattı! Olay bambaşka çıktı

2025-05-31 22:13 - Gündem

Arefe günü eczaneler açık mı 5 Haziran Perşembe? Nöbetçi eczaneler bayramda açık olacak mı?

2025-06-04 10:08 - Gündem

Bursa Otizm Derneği Kurucu Başkanı, Ulusal Otizm Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Emel KANBEROGLU Kimdir.

2025-06-05 16:55 - Röportajlar

Veliaht’la el sıkışan Erkan Koçak Köstendil’in son hali herkesi şaşkına çevirdi

2025-06-02 12:53 - Magazin

Esaret’te Hira, hastaneye kaldırılıyor! Hayatını altüst edecek hastalık teşhisi

2025-06-04 17:22 - Magazin

Zelenskiy'den Erdoğan'a teşekkür

2025-05-31 13:27 - Dünya

Meloni'den İsrail'e tepki! 'Kabul edilemez'

2025-06-06 04:53 - Dünya

CHP'de Parti Meclisi toplandı

2025-05-30 21:02 - Politika

DSİ, Manisa'daki bazı taşınmazları acele kamulaştıracak

2025-06-01 10:52 - Ekonomi

ABD'nin İsrail Büyükelçisi'nden skandal 'Filistin' önerisi! Hamas'tan sert

2025-06-02 04:17 - Dünya

İlgili Haberler

Doğancı Tüneli açıldı! 'Seyahat süresin 3 dakikaya düştü'

13:23 - Ekonomi

THY, bugün yolcu rekoru kırmayı hedefliyor

12:37 - Ekonomi

İstanbul Havalimanı yolcu rekoru kırdı

12:08 - Ekonomi

Çelik Kubbe'de son durum! ASELSAN Genel Müdürü açıkladı

12:02 - Ekonomi

Faizsiz kredi veren bankalar ve vade oranları 2025! İşte Temmuz ayı faizsiz kredi veren bankalar

11:17 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Beşiktaş Kadın Futbol Takımı'nın yeni teknik direktörü açıklandı

00:22 - Spor

Ermenistan sınırında nükleer tehlike: Uzmanlardan 'patlayabilir' uyarısı

23:32 - Dünya

Dilencinin üzerinden çıkan para zabıtayı şaşırttı!

22:13 - Gündem

3 Avrupa ülkesinden son dakika İsrail duyurusu! "Karşıyız" diyerek resmen ilan ettiler

22:03 - Dünya

Ekmek alma tartışması cinayetle bitti! Abisini öldürdü

21:38 - Gündem