Yenilebilir çiçekler, lüks restoranların menülerini süslüyor

Ekonomi - Örtü altı tarımda lider konumdaki Antalya'da yetiştirilen yenilebilir çiçekler, lüks restoranların, 5 yıldızlı otellerin menülerine hem lezzet hem renk katıyor.

Ekonomi - 14 saat önce

Tarımda zengin ürün yelpazesine sahip Antalya, tropikal meyvelerin yanı sıra yenilebilir çiçek üretimiyle de ön plana çıkıyor.

Sera ortamında yetiştirilen latin, beyaz-mor viola, erik, menekşe, "elektrik" (elektrik adı verilen çiçek), deniz yıldızı, karanfil, suzi, kadife, aslanağzı, kral tacı, kabak, şebboy, kristal gibi farklı türlerdeki 40 çeşit yenilebilir çiçek, yemeklere, tatlılara ve salatalara farklı bir lezzet sunuyor.

Hem göze hem damağa hitap eden çiçekler, lüks restoranların, 5 yıldızlı otellerin aşçılarının da vazgeçilmezi haline geldi.

Yaş sebze ve çiçek üretimi yapan firmanın 5. kuşak temsilcisi ve Tarım Orman Gençlik Konseyi Üyesi Elif Erüst, AA muhabirine, yenilebilir çiçek üretimine 2011'de 2-3 çeşitle başladıklarını ve şu anda 40 çeşit ürüne ulaştıklarını söyledi.

Firma olarak AR-GE çalışmalarına ağırlık verdiklerini ve farklı türleri denediklerini dile getiren Erüst, yenilebilir çiçek serüveninin de babasının yurt dışı seyahatinde görmesiyle başladığını belirtti.

Yaklaşık 14 yıldır üretim yaptıklarını belirten Erüst, yenilebilir çiçeklere talebin her geçen yıl arttığını kaydetti.

Antalya'da 12 ay boyunca üretim yapabildiklerini ve bu şekilde talepleri karşıladıklarını anlatan Erüst, "Şeflerimiz tabak süslemelerinde, lezzet artırmada bu çiçeklerimizi kullanıyor. Erik çiçeği, erik tadında bir mayhoşluk tadı veriyor, menekşe çiçeği tabaklara renk katıyor." dedi.

Çiçeklerin narin olduğunu ve koparıldıklarında kısa sürede tüketilmesi gerektiğini belirten Erüst, bazı türlerde raf ömrünü uzatacak çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Normalde 6 gün raf ömrü bulunan menekşe çiçeğini, kurutma yöntemiyle 30 güne çıkardıklarını söyleyen Erüst, özellikle düğünlerde pasta süslemelerinde beyaz kremanın üzerine kurutulmuş çiçekler kullanıldığını ifade etti.

ŞEFLER, MİSAFİRLERİNE ANADOLU YEMEKLERİNİ ÇİÇEKLERLE SUNUYOR

Kundu Turizm Merkezi'ndeki bir otelin mutfak şefi Halil Gökmenoğlu da yenilebilir çiçek ve mikro filiz tohumların son dönemlerde yemeklerde kullanımının arttığını söyledi.

Kendisinin de hem görsel hem aroma açısından yenilebilir çiçekleri çok sık kullandığını dile getiren Gökmenoğlu, dışarıdan sadece bir dekormuş, süsmüş gibi görünen çiçeklerin tabağa lezzet de kattığını, özellikle tatlı ve balık ürünlerinde sıklıkla kullanıldığını kaydetti.

Bu durumun ilgi çekici olduğunu anlatan Gökmenoğlu, "Misafirlerin çok dikkatini çekiyor, etin yanında çiçek görüyor, bize 'Bu yenilebiliyor mu?' diye soruyor. Biz de yenilebildiğini ve lezzet için koyduğumuzu söylüyoruz. Şaşırıyorlar ve oldukça da beğeniyorlar. Zaten yenilemeyen hiçbir şey tabakta olmaz." dedi.

Çiçeklerin Türk mutfağına zenginlik kattığını ifade eden Gökmenoğlu, bazı Anadolu yemeklerini çiçek sunumlarıyla süsleyerek misafirlere ikram ettiklerini dile getirdi.

Kaynak: HABER7.COM

#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaray saldırısında yeni gelişme! Fuat Kozluklu yaşananları anlattı! Olay bambaşka çıktı

2025-05-31 22:13 - Gündem

Zelenskiy'den Erdoğan'a teşekkür

2025-05-31 13:27 - Dünya

CHP'de Parti Meclisi toplandı

2025-05-30 21:02 - Politika

ABD'nin İsrail Büyükelçisi'nden skandal 'Filistin' önerisi! Hamas'tan sert

2025-06-02 04:17 - Dünya

DSİ, Manisa'daki bazı taşınmazları acele kamulaştıracak

2025-06-01 10:52 - Ekonomi

Beşiktaş'ın Bodrum kafilesi belli oldu!

2025-05-31 20:17 - Spor

Hamas'tan ateşkes kararı! Cevabını iletti! ABD: İsrail onayladı

2025-05-31 18:58 - Dünya

Gaziantep’te iki araç kafa kafaya çarpıştı: 5 ölü, 2 yaralı

2025-06-02 02:48 - Gündem

Konserde bıçaklı kavga: Üç yaralı

2025-06-02 14:17 - Gündem

Meloni'den İsrail'e tepki! 'Kabul edilemez'

2025-06-06 04:53 - Dünya

İlgili Haberler

Kuşadası tatilcilerin akınına uğradı

21:43 - Ekonomi

Skandal iddialardan sonra Trump yine Fed'e yüklendi!

19:53 - Ekonomi

Avro Bölgesi'nde perakende satışlar nisanda arttı

15:53 - Ekonomi

Avro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 0,6 büyüdü

15:43 - Ekonomi

Bakan Kurum: Kahramanmaraş'ta 110 köy konutunun inşası tamamlandı!

14:53 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Diyarbakır'da 4 kişinin öldüğü yangına ilişkin 4 kişi gözaltına alındı

21:52 - Gündem

Mersin'de 275 acemi kasap kendini kesti!

19:13 - Gündem

269 kişiye mezar olan Rönesans Rezidans'ın firari sanığı Sırbistan'da ölü bulundu!

18:48 - Gündem

Dünyayı sarsan kavga sonrası görüşme kargaşası!

18:08 - Dünya

Trump-Elon Musk kavgasına başka ülke dahil oldu: Gördün mü koca adam...

17:23 - Dünya