Hindistancevizi sütü diğer bitkisel sütlerden farklı olarak doğal kremsi yapısı ve doyurucu özelliğiyle öne çıkıyor. Ticari versiyonlarda bulunan guar gum ve karagenan gibi katkı maddeleri yerine ev yapımı saf ve doğal alternatif sunuyor. Orta zincirli yağ asitleri bakımından zengin bu doğal içecek, metabolizma desteği ve enerji artışı sağlıyor.
Hindistancevizinin Sağlık KatkılarıHindistancevizi sütü orta zincirli yağ asitleri (MCT) sayesinde hızla enerjiye dönüşürken metabolizmayı hızlandırır. Laurik asit antimikrobiyal özellik göstererek bağışıklık sistemini destekler. Potasyum elektrolit dengesini korurken, demir mineral ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur.
Taze ve Kurutulmuş Hindistancevizi SeçimiTaze hindistancevizi kullanımında meyvenin ağırlıklı, çalkalandığında su sesi veren ve göz kısmında çatlak olmayanları tercih edebilirsiniz. Kurutulmuş hindistancevizi rendesinde ise organik, şeker eklenmemiş ve sülfür içermeyen ürünleri seçtiğinizden emin olun.
Taze Hindistancevizinin AçılmasıHindistan cevizinin üç gözünden en yumuşak olanı çivi ve çekiçle açılarak suyu bir kaba boşaltın veya direkt içebilirsiniz. Kahverengi kabuk soyma işlemi sebze soyacağı ile yapabilirsiniz ancak zaten en son süzüleceği için yapmak zorunda değilsiniz.
Gerekli Malzemeler
2 su bardağı şekersiz hindistancevizi rendesi veya hazır hindistan cevizi tozu4 su bardağı sıcak filtrelenmiş su (60-70°C)1 çimdik deniz tuzu1 çay kaşığı vanilya özütü (isteğe bağlı)1 yemek kaşığı agave şurubu (isteğe bağlı)Tülbent bezi veya süt süzgeciGüçlü blenderBüyük karıştırma kabı
Yapım Aşamaları 1. Adım: Hindistancevizi rendesini büyük kapta sıcak suyla 30 dakika bekletin.
2. Adım: Yumuşamış rendeyi suyu ile birlikte blender'a alın.
3. Adım: 2 dakika boyunca yüksek hızda karıştırın.
4. Adım: Tuz ve tatlandırıcıları ekleyip 30 saniye daha karıştırın.
5. Adım: Karışımı oda sıcaklığına gelene kadar bekletin.
6. Adım: Tülbentle 2 kez süzerek posayı tamamen ayırın.
7. Adım: Cam şişeye doldurup buzdolabında saklayın.
Hindistancevizi sütü buzdolabında 4-5 gün taze kalıyor.
Taze Hindistancevizi ile HazırlıkTaze hindistancevizi ile 3 su bardağı su 90 saniye karıştırıldıktan sonra süzülür. Hindistancevizi suyu da karışıma eklenerek daha yoğun tat elde edebilirsiniz. Taze versiyonda bekletme süresi gerekmediğinden hızlı hazırlık mümkün oluyor.
Yağ Ayrışması ve ÇözümlerHindistancevizi sütü doğal yapısı gereği soğukta yağ katmanı oluşturabilir. Kullanmadan önce karıştırılması veya hafif ısıtılması ayrışmayı gideriyor. Sürekli ayrışma yaşanıyorsa karıştırma süresinin artırılması gerekir.
Hindistancevizi Posası DeğerlendirmeSüzme sonrası kalan posa kurutularak hindistancevizi unu yapıp tariflerinizde kullanabilirsiniz. Taze posada daha yüksek besin değeri bulunuyor.
Kullanım Alanları ve Tat KombinasyonlarıHindistancevizi sütü kahve kreması, smoothie bazı, curry sosları ve tatlı tariflerinde kullanabilirsiniz. Mango, ananas ve limon ile tropik karışımlar yapılırken, tarçın ve vanilya ile aromalı versiyonlar hazırlayabilirsiniz.
Saklama KoşullarıHindistancevizi sütü diğer bitkisel sütlere göre daha uzun süre dayanıklılık gösteriyor. Kapalı cam kapta 5 güne kadar taze kalırken, buzluk poşetlerinde 2 aya kadar saklanabiliyor. Açık havada hızla bozulduğundan buzdolabında sakladığınızdan emin olun.
Kaynak: HABER7.COM
#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews