
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Sakarya'da "Depozito İade Sistemi Tanıtım Toplantısı"nda konuştu.
Bakan Kurum Depozito İade Sistemi'nin detaylarını ilk kez açıklarken, "Sıfır atığın en önemli adımı başlıyor. Bu sistem ülkemizin ekonomisine katkı sunacak. Doğayı korumak için önlem alıyoruz. Adeta bir seferberlik şuuruyla hareket ediyoruz." dedi.
Bakan Kurum'un konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
Ulusal depozito yönetim sistemini başlatıyoruz. Bu sistem ülkemizin ekonomisine katkı sunacak. Doğayı korumak için önlem alıyoruz. Adeta bir seferberlik şuuruyla hareket ediyoruz.
Çevreyi korumadan 7 kıtada iz bırakan bir ülkeyiz. Sıfır atık hareketimiz insanlığı bir armağandır. Ülkemizde her yıl yaklaşık 5 milyon katı atık çıkıyor. Bu atıkların yüzde 25'ini içecek ambalajları oluşturuyor.
"SIFIR ATIĞIN EN ÖNEMLİ ADIMIDIR"
Bu sistem özelinde herkesin düşüncelerini aldık ve bu sistemin temellerini attık. Bu sıfır atığın en önemli adımıdır. Geri dönüşümle yüzde 30 hammadde sağlıyoruz. Depozito uygulaması sistemimizle birlikte, AB mutabakatı ile zorunlu hale gelmiş bir işi de başlatmış oluyoruz.
Geri dönüşümle yüzde 30 hammadde sağlıyoruz. Depozito uygulaması sistemimizle birlikte, AB mutabakatı ile zorunlu hale gelmiş bir işi de başlatmış oluyoruz.
Bu sistemle yılda 200 binden fazla pet şişeyi toplamayı hedefliyoruz. Depozito yönetim sisteminin 81 ilde yüzde 100 uygulanması demek ülkemize her yıl 500 milyon eurodan fazla yatırım demek. Geleceğimize çok daha güzel bir ülke bırakmak demek.
"35 MİLYON TON ATIĞIN YÜZDE 25'İ İÇEÇEK AMBALAJI"
"Bu proje 2017 yılında başlattığımız sıfır atık hareketimizin 2025 yılından geleceğe uzanan en önemli adımıdır.
Ben tam bu noktada Türkiye’de çevre alanından birçok şeyi değiştirecek çevre adımına verdikleri destekten dolayı tüm mesai arkadaşlarımıza ve projeyi sahiplenene Sakaryalı hemşehrilerimize teşekkür ediyorum.
Ülkemizde her yıl yaklaşık 35 milyon ton ağırlığında katı atık ortaya çıkıyor. Bunun yüzde 25'i içecek ambalajlarından oluşuyor. Pet, cam, alaminyum şişeler...
Bunun bir fırsata dönüşmesi için Türkiye Çevre Ajansı'nı kurduk. Depozito Yönetim Sistemi için altyapı işlemlerini başlattık.
Öncelikle içecek ambalajlarının tescil sürecini titizlikle yürüttük. Barkod uygulamasını tüm Türkiye'de yaygınlaştırdık ve zorunlu hale getirdik.
Şimdiye kadar tüm süreç şeffaf bir şekilde yürüdü ve bu günlere geldi.
1 TON ATIK CAMIN DÖNÜŞÜMÜNÜN ETKİSİ
Depozito Yönetim Sistemi'ni daha iyi anlamak için çarpıcı birkaç örnek vermek istiyorum.
1 ton atık camın geri dönüşümü ile havamız yüzde 20 suyumuz ise yüzde 50 oranında daha az kirleniyor. 1 ton atıktan bahsediyoruz. Çünkü 1 ton atık camı dönüştürdüğümüzde yüzde 30 ham madde tasarrufu sağlıyoruz.
CAM İTHALATI BİTECEK İHRACAT BAŞLAYACAK
Avrupa'da bu alanda geri dönüşüm oranı yüzde 80. Fabrikalarımızda kullanılan cam kırığı maalesef ithal edilmek zorunda. Biz bu sistemle Sadece Sakarya'da 100 ton cam atık topladık. Bugün Türkiye'de topladığımızda artık cam ithalatını bırakın camı ihraç eder duruma geleceğiz.
"PLASTİK İTHALATININ DA ÖNÜNE GEÇİLECEK"
Aynı şey plastik atıklar için de geçerli. Plastik atıklar başta buradaki başta otomotiv ve tekstil olmak üzere zaruri bir girdi, bir ham madde. Bu sistemle yılda 200 binden fazla pet şişeyi toplamayı hedefliyoruz ve böylece atıklarımızı ham maddeye dönüştürerek plastik ithalatının da önüne geçmiş olacağız.
Bu sistemin Türkiye'de yüzde 100 uygulanması demek ülkemizde her yıl 500 milyon eurodan fazla ekonomik katkı demek yeni yatırım demek yeni istihdam adımları demek geleceğimize güzel bir Türkiye bırakmak demek."
DEPOZİTO YÖNETİM SİSTEMİ NEDİR?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Türkiye Çevre Ajansı’nın (TÜÇA) uygulayıcısı olduğu Depozito Yönetim Sistemi kapsamında “Depozitosu Olan Ambalajlar” (DOA) logosu olan plastik ve cam şişeler ile alüminyum ambalajlar DOA İade Makineleri’ne bırakılıyor, depozito iadesi tüketici tarafından cüzdanına yatırılıyor ve toplanan ambalajlar geri dönüştürülerek yeniden kullanıma kazandırılıyor.
DOA UYGULAMASI NASIL ÇALIŞIYOR?
İLK ADIM: Tüketiciler iade süreçlerinde “DOA” dijital uygulamasını telefonlarına yüklüyor.
İKİNCİ ADIM: Depozito iade makinelerine QR kod okutuluyor ve ambalajlar depozito makinelerine yükleniyor. Böylelikle iade edilen ambalajlara karşılık gelen teşvik bedelini dijital cüzdanlarda birikebiliyor.
ÜÇÜNCÜ ADIM: Uygulamada biriken tutar, anlaşmalı mağazalar, marketler ve restoranlarda QR okutularak kullanılıyor. Yine biriken bakiye, transfer yoluyla banka hesaplarına aktarılabiliyor.
DOA İLE YILDA 520 MİLYON AVRO KAZANÇ SAĞLANACAK
*Yıllık 120 milyon avro geri kazanım geliri,
*İkincil ham madde kullanımından 250 milyon avro kazanç,
*Atık ithalatında 50 milyon avro azalma,
* Yerel yönetimlerin atık bertarafı ve elektrik kullanımından 100 milyon avro tasarruf sağlanacak.
EKONOMİDE TASARRUF ÇEVREDE TEMİZLİK HEDEF YILDA 25 MİLYAR ATIK ŞİŞE
*Denizlerdeki plastik kirliliği azaltılacak.
*Düzenli depolama sahalarında alandan tasarruf edilecek.
*Enerjiden tasarruf sağlanacak.
*Teknoloji transferi ve yerli üretimde ekonomiye katkı sağlanacak.
*Kayıt dışı üretim engellenecek.
Kaynak: HABER7.COM
#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnewsEditor : Eshahaber