
Haber7
Bilim insanı He Jiankui, Lulu ve Nana adında çift yumurta ikizi olan dünyanın ilk gen düzenlemesi yapılmış bebeklerinin doğumunu duyurmuştu. Jiankui bu suçtan dolayı üç yıl hapis cezası ve üç milyon Çin Yuanı para cezasına çarptırtıldı. Serbest kaldıktan sonra Guardian’a verdiği röportajda geçmişte yaptıkları konusunda aceleci davrandığını dile getiren He, aradan yıllar geçtikten sonra konuyla alakalı pişmanlığı olmadığını dile getirdi. İngiliz Daily Mail’e yaptığı açıklamada, şansı olursa her şeyi tekrar yapacağını söyledi.
“IPHONE KADAR POPÜLER OLACAK”
Gazeteye verdiği röportajda ABD'de yeni bir araştırma laboratuvarı kurma ve gen değişimini yaygınlaştırma planlarından bahseden He, “Uzun vadede düşündüğümde, embriyo gen düzenlemesinin iPhone kadar popüler olmasını istiyorum. Çoğu aile için uygun fiyatlı olacak. Böylece doğan bebeklerin çoğunun gen düzenlemesine sahip olduğunu göreceğiz, çünkü bunu yapmak onları sağlıklı kılacaktır.” açıklamasında bulundu.
He Jiankui, 2018 yılında meslektaşlarıyla HIV pozitif sekiz çiftten alınan sperm ve yumurtalarla genetiği değiştirilmiş embriyolar oluşturdu. Bu embriyolar, çocukları HIV'e karşı dirençli hale getirmek için düzenlendi ve rahme yerleştirildi. Sonuç olarak biri ikiz olmak üzere üç çocuk dünyaya geldi.
He, bu işlemlerle Çin yasalarını ve etik sınırları ihlal etti. Bilim dünyası, bu müdahalelerin uzun vadeli sağlık etkileri konusunda endişeli.
BİLİM İNSANLARINDAN TEPKİ
Francis Crick Enstitüsü’nde embriyo araştırma grubu lideri olan Doktor Kathy Niakan o dönemde şunları söyledi: “Bu, genom düzenleme teknolojisinin son derece sorumsuz, etik dışı ve tehlikeli bir kullanımı olacaktır. İstenmeyen zararlı yan etki potansiyeli de dahil olmak üzere güvenlik konusundaki önemli şüpheler göz önüne alındığında, bunu denemek için henüz çok erken.”
Çinli bilim insanı, embriyo düzenleme araştırmalarını destekleyen araştırmacılar arasında bile, halkı bu yöntemlerin etik olarak yapılabileceğine ikna etmek için yapılan çalışmaları baltaladığı için eleştirildi.
İngiltere’nin Kent Üniversitesi'nden bir genetikçi olan Profesör Darren Griffin, o dönemde “He'nin bilime olan güveni Taş Devri'ne geri götürdüğünü” söyledi.
Cezalandırılmasına ve bilim camiasında eleştirilmesine rağmen, kendisinin “gen düzenlemenin öncüsü” olarak tanıtılmasını isteyen bilim insanı, “Üç bebek de normal, sağlıklı ve HIV'den arınmış durumda. Mutlu bir hayat yaşıyorlar. Bu da yaptığım şeyin etik olduğunun kanıtı… İnsanlar benimle uğraşmak istemiyor çünkü kötü bir şöhretim var. Ama aslında hiçbir şey olmadı. Kötü bir sonuç yok, yasaları çiğnemiyorum. Her şeyi yasal olarak yapıyorum, her şeyi etik olarak yapıyorum. Yani henüz kötü bir şey olmadı.” açıklamasında bulundu.
He Jiankui embriyoların genetik olarak düzenlenmesinin, dünyayı etkileyen sağlık sorunlarının en açık çözümü olduğunu iddia etti. Öte yandan gelecekte ün kazanmak istediğini şu sözlerle ifade etti:
“Bir taraftan, her zaman şöhret peşindeyim. Adımın tarihe geçmesini istiyorum. İkincisi, ülkeme, Çin'e şan getirmek istiyorum. Çin halkının benimle gurur duymasını sağlamak istiyorum. Gen düzenlemesiyle doğan beş milyon bebeğimiz olduğunda bana da Nobel Ödülü verecekler. 'Bir gün Çin yasalarını değiştirdiğinde ben de Nobel Ödülü alacağım.”
Kaynak: HABER7.COM
#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnewsEditor : Eshahaber