Gündem

Dünyanın zeka seviyesi düşüyor: Sosyal medya kullanımına uluslararası adım başlatıldı

Çocuklarda sosyal medya kısıtlamasına ilişkin ciddi adımlar atılmadığı gerekçesiyle birçok araştırmacı 13 yaşından küçük çocuklarının telefon kullanmaması için uluslararası hareket başlattı.

Dünyanın zeka seviyesi düşüyor: Sosyal medya kullanımına uluslararası adım başlatıldı
03-05-2025 14:18
HABER7

Yeni nesil teknolojik aletlerin zararlı kullanımıyla ilgili çocukları korumak ve sosyal medyayı yasaklamak adına uluslararası bir çalışma başlatıldı.

1950 yıllarında zehrin adı sigara olurken günümüzdeki adı sosyal medya oldu. Avusturalya’da 16 yaşından küçüklere sosyal medya yasağı getirilerek önlem alınmış ardından İsviçre, Endonezya, Hollanda ve Fransa’da çocukların sosyal medya kullanımı tartışmaya açılmıştı.

DÜNYANIN ZEKA SEVİYESİ DÜŞÜYOR

Financial Times’in haberinde ise sosyal medyanın ergenlerin ruh sağlığını bozduğu, dünyanın zekâ seviyesinin giderek düştüğü, suçlulara suç işlemek için daha kolay erişilebilir ortam sunulduğuna ilişkin bir yazı kaleme aldı.

TikTok tarafından hazırlanan şirket içi raporlarda sosyal medyanın zararlarının önceden fark edildiği, “çok sayıda negatif ruhsal etkiyle ilişkilendirildiği” bu nedenle şirkete birçok dava açıldığı belirtildi.

Sosyal medyanın zararlı etkileri arasında “analitik becerinin, hafıza oluşumunun, bağlamsal düşünmenin, konuşma derinliğinin ve empatinin kaybı, ayrıca anksiyete artışı” yer aldı.

Tiktok’un ayrıca yakın ilişkilerde ve aile ile  kurulan bağlara, uyku düzenine, işyeri ve okul sorumluluklarına zarar verdiği vurgusu yapıldı.

ÇOCUKLARDA TELEFON KULLANIMI YASAĞINA ULUSLARARASI ADIM

Çocuklarda telefon kullanımının çocukluğu bitirmeye başladığı ve önüne geçilmesi için uluslararası bir kampanya yürütmeye başlayan sosyal psikolog Jonathan Haidt yeni neslin kaygı içerisinde olduğu, her şeyin kendilerine sıkıcı geldiğini ifade etti.

Haidt, akıllı telefonlarla başlayan gelişmelerin çocuklukta büyük bir dönüşüme yol açtığını savunarak, yüksek hızlı internet nedeniyle sürekli video izleyen çocuklarda dokunmatik ekranın kompulsif kaydırmayı (Felaket Kaydırması- Doomscrolling) başlattığını ifade etti.

Sosyal Psikolog Jonathan Haidt

HER ŞEYDEN ÇABUK SIKILAN YENİ NESİL DOĞDU

Kız çocuklarının selfie kameralar yüzünden fotoğraflarını paylaşarak korku içinde beğeni alma çabaları, erkek çocuklarda ise video oyunu, ****grafik içerik ve bahis reklamlarının dopamin artışına neden olduğu için  günlük yaşantıyı sıkıcı bulmaya başladıklarını belirtti.

Pew Research araştırma şirketi, geçtiğimiz yıl Amerika’da 13-17 yaşları arasındaki çocukların katılımıyla anket hazırlanmış, ankette Amerikalıların üçte birinin “neredeyse sürekli” sosyal medyada aktif olduğu ortaya çıkmıştı.

Bu durumun ise çocuklarda daha az uyku, daha az gün ışığı ve daha az ortak eğlence ve arkadaşlarıyla daha az vakit geçirmeye ittiği anlaşılmıştı.

Sosyal psikolog Haidth ise çocukların çocukluk yıllarında birçok beceriden mahrum kalarak bilgileri ekran dışı bir kaynaktan öğrenme kabiliyetini azalttığını ve konsantrasyon eksikliği yarattığını belirtti.

PEDOFİLİ KİŞİLER SOSYAL MEDYADA

Araştırmacılar sosyal medyadan en çok faydalanan kişilerin suçlular olduğunu ve Snapchat üzerinden 16 yaşından küçük çocuklara ulaşarak uyuşturucu tacirlerinin gerçek hayatta asla karşı karşıya gelmeyecekleri ergenlere Snapchat üzerinden iletişim kurdukları uyarısında bulundu.

Araştırmacılar pedofili kişilerin çocuklarla parklarda değil telefon üzerinden iletişim kurduklarını, reşit olmayan çocukların ise kendi cinsel içerikli videolarını paylaşarak para kazandıklarını belirterek  “cinsel şantaja” açık hale geldiklerini yazdı.

2022 yılında Snapchat’in yapmış olduğu iç analizde şirketin ayda 10 bin ihbar aldığını belirten bir çalışan, “Aylık 10 bin ihbar muhtemelen söz konusu istismarın çok küçük bir kısmına karşılık geliyor çünkü insanların çekindiği bir konu bu ve bildirimlerin de sınıflandırılması kolay değil” ifadelerini kullandı.

13 YAŞINDAN KÜÇÜKLERİN SAHTE HESAPLA KULLANMASI RİSKLİ

Sosyal medyanın 13 yaşından küçük çocuklara kullanımının az olduğu ancak küçük çocukların kendilerine sahte bir doğum günü ile hesap oluşturdukları takdirde TikTok, İnstagram ve Snapchat kullanımlarında hiçbir engel kalmayacağı ifade edildi.

İngiltere iletişim denetleme kurumu Ofcam’ın verilerine göre 5-7 yaş arasındaki İngilizlerin yüzde 30’unun TikTok hesabı olduğu da hatırlattıldı.

More in Common adlı sivil toplum kuruluşuna göre ise Fransa ve İngiltere halkı sosyal medyanın çocuklara yasaklanmasını yüzde 75 oranında destekliyor.

Avustralya’da bütün siyasi partilerin desteği ile çocuklarda sosyal medya kullanımı kısıtlanmış, Florida ve Brezilya’da da okullarda telefon kullanımı tamamen yasaklanmıştı.

GERİ KALMA KORKUSU BAĞIMLILIĞI ARTTIRIYOR

Harris Poll adlı araştırma şirketinin anketine göre sosyal medya kullanan çocukların akranlarının da aynı platformlarda olduğu ve geri kalma korkusu nedeniyle kullandıkları bilgisi ortaya çıkmıştı.

Birçok kişinin sosyal medyadan uzaklaşmak istediği ve TikTok kullanan çocukların yüzde 47’sinin “keşke hiç icat edilmeseydi” dediği belirtildi.

Sosyal medyanın yasaklanmasını isteyenlerin yanı sıra yasaklanmaması için çabalayanlar da mevcut.

TRUMP YÖNETİMİ YASAĞA KARŞI

Silikon Vadisi’nin Washington’daki lobiciliğini üstlenen Trump yönetimi olduğu ve sosyal medyada yapılan her kısıtlamaya "sansür" yaftası yapıştırdığı vurgulandı. 

İddiaya göre ABD'li yetkililer Alman mevkidaşları Elon Musk'a ait X platformunu denetleme getirme ihtimali olduğu ve böyle bir durumda ise Amerika'nın Almanya'ya sağladığı nükleer korumayı tehlikeye atabilecekleri konuşuluyor. 

#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ