Fareler üzerinde yürütülen araştırmada, özellikle aspartam alımının kalp kasında kalınlaşma (kardiyak hipertrofi) ile bağlantılı olduğu ve bilişsel işlevlerde daha hızlı bir bozulmaya yol açtığı tespit edildi.
Araştırmaya göre, yapay tatlandırıcılarla zenginleştirilmiş gazlı içeceklerin sık tüketimi, kalp ve beyin hasarı ihtimalini artırabiliyor. Deney sürecinde, daha yüksek miktarda aspartam verilen farelerde kalp sağlığına dair olumsuz değişimlerin yanı sıra zihinsel gerilemenin de hızlandığı gözlemlendi.
KALP KASI KALINLAŞMA RİSKİ ARTIYOR!
Yaklaşık iki haftalık süreçte üç porsiyona denk gelecek şekilde aspartam alan farelerde, kalp kasının kalınlaşması riskinin yaklaşık yüzde 20 arttığı belirlendi. Bununla birlikte araştırmacılar, bu farelerde vücut yağ oranının yaklaşık beşte bir oranında azaldığını da kayda geçirdi.

DÜŞÜK DOZLAR BİLE OLUMSUZ ETKİ GÖSTERDİ
Çalışmada, farelere kilogram başına 7 mg aspartam dozu uygulandı ve bu miktar iki haftada bir, art arda üç gün boyunca verildi.
Bir yıl süren takip sürecinde, aspartama maruz kalan farelerde kalbin her iki karıncığında da pompalama kapasitesinde düşüş yaşandığı görüldü. Sol karıncıkta yüzde 26, sağ karıncıkta ise yüzde 20 oranında azalma saptandı.
Ayrıca kalbin sağ ve sol bölümlerini ayıran kas duvarındaki eğriliğin yaklaşık yüzde 25 azaldığı belirlendi. Araştırma sonuçları, farelerde davranışsal değişimler ile beyinde olası fizyolojik bozulmalara işaret eden bulguların da ortaya çıktığını gösterdi.
Kaynak: HABER7.COM
#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnewsEditor : BİROL ÖZ