
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, küresel ekonomideki gelişmeleri ve İstanbul iş dünyasının gündeminde öne çıkan konuları, Nasıl bir Ekonomi gazetesine değerlendirdi, İstanbul’un pahalılığından yakındı.
Küresel ekonomide kartların yeniden dağıtıldığını, bu sürecin enflasyona nasıl yansıyacağının yakından takip edileceğini anlatan Avdagiç, ABD’nin diğer ülkelere uyguladığı vergi oranları dikkate alındığında ilk bakışta Türkiye için avantaj olacağına yönelik kanaatlerin fazla olduğunu, ancak dikkatli adım atılması gerektiğini vurguladı.
Donald Trump’ın bölgesel gelişmelerde Türkiye’den yana görünen tavrını ‘önemli’ diye yorumlayan Avdagiç, “Ancak Trump’ın ilk başkanlık dönemindeki mektup krizini, sonrasında ekonomimizde yaşanan sıkıntıları da unutmuyoruz. Bütün bu büyük makro gelişmeler ışığında büyük resmi kaçırmadan, yurtdışında yaşananları iyi gözlemlemeliyiz” dedi.
“GASTRONOMİDE YÜKSEK FİYATLAR ÖNEMLİ SORUN”
İstanbul’daki gastronomi fiyatlarının yüksekliğinin hem İstanbullular hem de turistler için önemli bir soruna dönüştüğünü vurgulayan Avdagiç, şöyle devam etti:
“İstanbul’a gelen turistler için 2023’te en önemli sorun taksi idi. 2024’te ise en büyük sorun açık ara gastronomi fiyatları oldu. Yaptığımız anketlerde bu sorun öne çıktı. Elbette kira, enerji ve diğer operasyonel maliyetlerde yüksek artışlar oldu. Türk mutfağı bizim övünç kaynağımız. Turizmde de ciddi bir rekabet aracımız. Dolayısıyla bu vasfımızı en üst seviyede ve en faydalı şekilde kullanmalıyız. Bunun için de Türk gastronomisini zirveye taşıyacak olan doğru formül, leziz Türk yemeklerinin damakta tat bırakacak fiyatlarla sunulması olacaktır. Ancak bugün turistler için de pahalı bir şehir artık İstanbul.
Bu sorun netice itibarıyla İstanbul’a gelen nitelikli üst segment turistin tercihini olumsuz etkiliyor. Tax free (gümrüksüz) alışveriş verilerini incelediğimizde de görüyoruz ki lüks turisti kaçırıyoruz. Çünkü bu sadece yeme içmede bir kayıp olmaz. O turist gelmediğinde otel de, taksi de, restoran da, mağaza da yani herkes kaybedecek. Konuya kümülatif olarak yaklaşmakta fayda var. Gastronomi bizim ayırt edici ve avantaj sağlayan özelliğimiz.”
#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnewsEditor : Eshahaber