Gündem

Kontak kapatmışlardı: Anlaşma sağlandı, seferler devam edecek!

Son dakika haberi: İBB ile Özel Halk Otobüsleri arasında anlaşma sağlandığı öğrenildi. Kent genelinde kontak kapatan özel halk otobüslerinin seferlerinde devam edeceği öğrenildi.

Kontak kapatmışlardı: Anlaşma sağlandı, seferler devam edecek!
22-05-2025 11:12

Otobüsler kontak kapattı, İstanbullu güne böyle başladı! Duraklar doldu taştı...

GALERİNİN DEVAMI <p>İstanbul'da <a href=yaklaşık 2 milyon yolcu taşıyan Özel Halk Otobüsleri İBB'nin 6 milyar lirayı bulan alacaklarını uzun süredir ödememesi nedeniyle kontak kapatma kararı almıştı.

Megakentte hafta içi kontak kapatan otobüslerin gelmemesi nedeniyle sabah saatlerinde işe ve okula giden vatandaşlar duraklarda yoğunluk oluşturdu.

"><p><span data-style=YAKLAŞIK 2 MİLYON YOLCU TAŞINIYOR

Günlük 15 bin seferle yaklaşık 2 milyon yolcu taşıyan Özel Halk Otobüslerinin, İBB'nin 6 milyar lirayı bulan alacaklarını uzun süredir ödememesi nedeniyle kontak kapatması, kentte toplu ulaşımda büyük aksamalara yol açtı.

"><p>Uzun süredir <a href=devam eden görüşmelerden ödeme planı çıkmaması nedeniyle 3 bin 41 özel halk otobüsü bugün sefer yapmadı.

Kontak kapatma kararının günler öncesinden duyurulmasına rağmen, İstanbul'da özellikle aktarmaların yapıldığı noktalarda durakların adeta dolup taştığı görüldü.

"><p><span data-style=AKTARMA NOKTALARI KİLİT HALİNE GELDİ

Avrupa Yakası'nda Mecidiyeköy'de, Anadolu Yakası'nda da Uzunçayır ve Kozyatağı'nda vatandaşlar uzun süre araç bekledi, kimisi işe; kimisi ise okula geç kaldı.

"><p>Uzunçayır <a href=İETT durağında otobüs bekleyen Bahar Salova, durumun üzücü olduğunu ve derse geç kaldığını belirterek, yetkililerin otobüs çalışanlarının ücretlerini yatırması gerektiğini söyledi.

"><p><span data-style=OTOBÜSÜM NEREDE UYGULAMASI DA SIFIRDA KALDI

İBB'nin sefer takip programı "Otobüsüm Nerede?" uygulamasında da aksamalar meydana geldi.

Yaşanan yoğunluk nedeniyle hat bazlı otobüs seferleri ve otobüslerin 'ne zaman geleceği' sorusuna yanıt verilemedi.

Hem duraklardaki yoğunluk hem de otobüslerdeki yetersizlik nedeniyle vatandaş adeta isyan etti.

"><p>Mesai ve <a href=okul saatlerindeki yoğunluk nedeniyle yolcular, dolmuş, minibüs, taksi ve özel araç gibi alternatiflere yöneldi.

"><p>İstanbul Otobüs Özel Halk Otobüsü Sahipleri ve İşletmecileri Odasından <a href=yapılan açıklamada, İBB ile imzalanan sözleşmeye karşın düzensiz ve gecikmeli ödemelerin yaklaşık 4 yıldır devam ettiği belirtilmişti.

"><p>Açıklamada, işletmecilerin yaklaşık 6 milyar <a href=lira tutarındaki 4 aylık hak edişlerinin ödenmemesi nedeniyle Özel Halk Otobüslerinin, 22 Mayıs'ta mecburen ve tamamen ekonomik tıkanma nedeniyle çalışamayacağı ifade edilmişti.

">

SON DAKİKA HABERİ: İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile özel halk otobüsleri arasında uzlaşma sağlandığı öğrenildi. Bugün kontak kapatma kararı alan megakentteki özel halk otobüslerinin seferlerine yeniden başlayacağı öğrenildi. 

DURAKLARDA YOĞUNLUK OLUŞMUŞTU

ÖHO'ların seferlerini durdurmasının ardından bugün sabah saatlerinden itibaren şehir genelinde duraklarda ve trafikte yoğunluk yaşanıyordu. 

3 bin 41 özel halk otobüsünün il genelinde kontak kapatacağı duyurulmuştu. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile özel halk otobüsleri arasında anlaşma sağlandı. Özel halk otobüsü seferleri devam edecek.

Özel Halk Otobüslerinin, İstanbul Büyükşehir Belediyesinden (İBB) hak edişlerini alamadıkları gerekçesiyle kontak kapatması sonucu kent genelinde otobüs duraklarında yoğunluk yaşanıyor.

4 YIL GECİKMELİ ÖDEME YAPILDI

İstanbul Otobüs Özel Halk Otobüsü Sahipleri ve İşletmecileri Odasından yapılan açıklamada, İBB ile imzalanan sözleşmeye karşın düzensiz ve gecikmeli ödemelerin yaklaşık 4 yıldır devam ettiği belirtilmişti.

Bugün metro, metrobüs, Marmaray'ın çalışıp çalışmadığı gündemde 22 Mayıs!Bugün metro, metrobüs, Marmaray'ın çalışıp çalışmadığı gündemde 22 Mayıs!

İstanbul'da otobüs kaosu kapıda! İşte CHP'nin bozduğu AK Parti dönemindeki ödeme sistemiİstanbul'da otobüs kaosu kapıda! İşte CHP'nin bozduğu AK Parti dönemindeki ödeme sistemi

Açıklamada, işletmecilerin yaklaşık 6 milyar lira tutarındaki 4 aylık hak edişlerinin ödenmemesi nedeniyle Özel Halk Otobüslerinin, 22 Mayıs'ta mecburen ve tamamen ekonomik tıkanma nedeniyle çalışamayacağı ifade edilmişti.

Sabah saatlerinde sefere çıkmayan ve kontak kapatan otobüsler nedeniyle duraklarda yoğunluk oluştu. 

Özellikle aktarmaların yapıldığı Avrupa Yakası'nda Mecidiyeköy'de, Anadolu Yakası'nda da Uzunçayır ve Kozyatağı'nda vatandaşlar duraklarda yoğunluk oluşturdu.

Birçok vatandaş, ÖHO'ların grevi nedeniyle sabah saatlerinde işlerine ve okullarına geç kaldı. Vatandaşı isyan ettiren anlaşmazlığın ardından otobüslerin yeniden sefere başlayacağını duyurması da tepkilere neden oldu. Öyle ki, kararın üzerine 'Madem anlaşma sağlanacak niçin vatandaşlar mağdur edildi' yorumları yapıldı. 

Odadan yapılan açıklamada, kentte milyonlarca kişinin günlük yaşamında kritik rol üstlenen özel halk otobüsü işletmecilerinin artık dayanma sınırlarının sonuna geldiği belirtilmişti.

İETT'DEN AÇIKLAMA GELMİŞTİ

Özel halk otobüslerinin kontak kapatması üzerine İETT Genel Müdürlüğü'nden bir açıklama yapılmıştı. Açıklamada; "İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve bağlı kuruluşu İETT, Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise en büyük ikinci toplu ulaşım filosunu işletmektedir. İstanbul'da İETT tarafından; 3 bin 766 adedi İETT'nin kendi filosu, 3 bin 20 adedi ise Özel Halk Otobüsü filosunda olmak üzere toplam 6 bin 786 araç ile bir günde 64 bin sefer yapılmakta, 1 milyon 400 bin km yol kat edilerek, yaklaşık 5 milyon yolculuk gerçekleştirilmektedir.

İstanbul'da 2020 yılı Aralık ayında, İstanbul Büyükşehir Meclisi kararıyla Özel Halk Otobüsleri için, 'Özel Taşımacılık İşletim Sistemi' (ÖTİS) devreye girmiştir.

Bu sistem ile; Özel Halk Otobüslerinin tüm işletme maliyetleri İBB tarafından karşılanmaya başlanmış, tüm Özel Halk Otobüsleri'nin teknolojik altyapısı İBB ve İETT tarafından yenilenmiş, yolcu başına değil, sefer ve kilometre başına garanti gelir modeli uygulanmaya başlanmış, araç yenilemeleri için de destek ödemeleri yapılmaya başlanmıştır.

Sistemin devreye alındığı 2020 Aralık - 2025 Nisan döneminde, Özel Halk Otobüslerinden elde edilen yolculuk geliri 15,8 milyar TL olurken, İBB tarafından bu sürede yapılan toplam ödeme tutarı ise 35,3 milyar TL'ye ulaşmıştır. Böylece İBB tarafından, Özel Halk Otobüsleri için toplam 19,5 milyar TL tutarında ilave destek sağlanmıştır. Sadece 2024 yılında, araç yenilemeleri için 1 milyar 300 milyon TL destek ödemesi gerçekleştirilmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İETT, tüm paydaşları ile uyum ve iş birliği ile çalışmalarını sürdürmektedir.

'BİR DİZİ ÖNLEM ALINDI'

Özel Halk Otobüsleri'nin hak ediş ödemeleri de İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ödenmektedir. Bu doğrultuda; Özel Halk Otobüsleri için 1 Haziran 2025 tarihinden itibaren ödemeler tekrar planlanmış olup mevcut sistemin değiştirilmesi dahil tüm alternatif tedbirlerin oluşturulması konusunda planlar yapılmıştır.

İBB ve İETT tarafından sağlanan tüm bu iyileşme ve destekler ile sunulan ödeme planına rağmen, Özel Halk Otobüsleri tarafından yapılacağı duyurulan olası eyleme karşı, İstanbulluların minimum düzeyde etkilenmelerini sağlayabilmek için İBB ve İETT tarafından gerekli ek seferler ve hat planlamaları gibi bir dizi önlem alınmıştır. İstanbulluların, 22 Mayıs Perşembe günü ulaşım planlamalarını yaparken mevcut duruma göre hareket etmelerini hatırlatır, gelişmelere ilişkin tüm bilgilendirmelerin, anlık olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İETT'nin resmi iletişim kanallarından düzenli olarak yapılacağını kamuoyuna saygıyla duyururuz." ifadeleri kullanılmıştı. 

Kaynak: HABER7.COM

#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ