
Kavak’ın Çakallı Mahallesi, Çakıyeri mevkisinde yer alan Salep Uygulama Merkezi’nde düzenlenen hasat etkinliği, üreticileri ve yetkilileri bir araya getirdi.
Etkinlikte konuşan üreticiler, salebin içerdiği yüksek glikomannan oranı sayesinde piyasadaki değerinin her geçen gün arttığını ifade etti.
Bu DVD’lere sahip olanlar parayı kırdı! Yıllar sonra altın gibi değerini katladı
Üreticilere göre, sadece bir dönüm salep tarlasından elde edilen gelir yaklaşık 2,5 milyon TL’ye ulaşıyor. Bu da salebi hem ekonomik getirisiyle hem de doğal yapısıyla dikkat çeken, stratejik bir tarım ürünü haline getiriyor.
Yüksek getirisi sayesinde bölge çiftçisi için önemli bir gelir kapısı haline gelen salep, Samsun’un tarımsal üretiminde giderek daha fazla yer edinmeye devam ediyor.
Salep üreticisi Murat Kayacı, "Bu sene soğuklardan dolayı geç hasat yapıyoruz. Geçen senelerde Nisan’ın son haftalarında başlamıştık. Bu sene 8 Mayıs’ı buldu. Şu an bu bölgede 150 bin adet salebimiz var. Kavak salebi tercih edilmesinin sebebi dağlık bir bölge olduğu için glikoman oranı çok yüksektir.
2.5 MİLYON TL PARA YAPIYOR!
Kavak’ta ekili arazi çok olmadığı için boş bırakılan arazileri çoğu saleptir. Kilosu şu anda 2 bin 500 ile 3 bin TL arasında değişiyor. Neden ‘topraktaki altın’ diyoruz çünkü geliri yüksektir. Burada 1 dönümlük arazide 150 bin adet salep var. 1 ton salep var. O da 2 buçuk milyon TL para yapıyor" dedi.
KİLOSU 2.500-3.000 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR!
Salep üreticisi Ramazan Aktaş, "Mayısın ortası, en fazla Haziran’ın 15’ine kadar hasat yapıyoruz. Çünkü hava sıcaklığı ile beraber yumrular kurumaya başlıyor. Bu nedenle ana yumrunun neslinin devamı adına hasadın bu zamanda yapılması gerekiyor.
Kavak salebinin tercih edilmesinin sebebi doğası ve toprağı ile ilgilidir. Havasıyla, suyuyla doğası hiç bozulmamış. Burada daha çok doğada olan bitkiler oluyor. Kuşburnu, kızılcık gibi bitkilerde oluyor. Kilosu 3 bin TL’den başlıyor. Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz" diye konuştu.
Kaynak: HABER7.COM
#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnewsEditor : Eshahaber