
BİTOYO Yönetim Danışmanı Helin Çelik, ABD Başkanı Donald Trump’ın 100. gün konuşmasının ardından oluşan küresel ekonomik atmosferin kripto varlıklara etkilerini değerlendirdi. Çelik, özellikle Bitcoin’in 95 bin dolar seviyesini test ettiği bu süreçte, piyasadaki oynaklığın birkaç temel faktöre bağlı olduğunu vurguladı.
Trump'ın ilk 100 günü: Çin ve ABD arasındaki makas daralıyor!
Trump’ın 100. gün konuşmasında faiz oranlarından memnun olmadığını ifade etmesini ve gümrük politikalarıyla ilgili verdiği mesajları yorumlayan Helin Çelik, “Trump’ın örtük şekilde faizleri yüksek bulduğunu belirtmesi ve karşılıklı gümrük vergisi restleşmesinin sürdürülebilir olmadığı yönündeki algı, piyasalarda risk algısını yeniden şekillendirdi. Otomotivde açıklanan istisnai tarifeler ve imzalanan iki kararname, piyasalarda kısa süreli bir yatışma sağladı" dedi.
BİTCOİN 95 BİN BANDINI TEST EDİYOR
Kripto para piyasasını değerlendiren Çelik, “Bitcoin birkaç gündür 95 bin dolar bandını yukarı yönlü test ediyor. Ancak henüz bu seviyenin net şekilde kırılması için yeterli momentum oluşmuş değil. Balina yatırımcılarının bu seviyelerde pozisyon kapatması, teknik anlamda bir direnç oluşturuyor” diye konuştu.
Kısa vadeli yatırımcıların yaklaşan faiz kararını beklediğini belirten Helin Çelik, “Önümüzdeki hafta FED’in faiz kararı var ve bu süreçte yatırımcılar temkinli. PCE verisi beklentinin bir miktar üzerindeydi, ancak istihdam tarafında zayıflama sinyalleri görüldü. FedWatch Tool verilerine göre mayıs ayında faizin sabit kalacağı ihtimali %93 seviyelerinde. Haziran için ise %60 olasılıkla 25 baz puanlık faiz indirimi fiyatlanıyor” ifadelerini kullandı.
Bitcoin, risk iştahı ve ABD’den gelen haberlerle yükseldi
100 BİN DOLAR HEDEFİ
Spot Bitcoin ETF’lerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Çelik, “Son sekiz gündür net giriş yaşanmasına rağmen dün 56 milyon dolarlık çıkış gördük. Bu da yatırımcıların bir kısmının temkinli davranmaya devam ettiğini gösteriyor” dedi.
Bitcoin’in 95-96.200 bandını kırması halinde 100-102 bin dolar seviyelerinin gündeme gelebileceğini belirten Helin Çelik, “Ancak bu seviye için yatırımcıların iki temel belirsizliği gözetmesi gerekiyor: ABD’den gelen karışık makroekonomik veriler ve küresel ölçekte ticari belirsizlikler” dedi.
Trump ilk 100 gününde dünyayı salladı! İşte vergiler, Çin, Kanada, Grönland karmaşaları
Nisan ayında küresel ekonomik belirsizlik endeksinin %52 oranında artarak pandemi sonrası en yüksek seviyeye ulaştığını hatırlatan Çelik, “Bu artışın arkasındaki temel neden, Trump’ın agresif dış ticaret politikaları ve uluslararası ilişkilerdeki gerilim” diye ekledi.
Trump ilk 100 gününde dünyayı salladı! İşte vergiler, Çin, Kanada, Grönland karmaşaları
Editor : Eshahaber