
Kayısı çekirdeği, hem geleneksel tıpta hem de modern farmakolojide önemli bir yere sahip olmasına rağmen, yanlış ve aşırı tüketimi durumunda ciddi sağlık riskleri sizi karşı karşıya bırakabilir.
Üsküdar Üniversitesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman, özellikle acı kayısı çekirdeklerinin çiğ ve yüksek miktarda tüketiminin ölümcül olabileceğini "Günde en fazla 3 küçük çekirdekten fazlası asla tüketilmemeli" diyerek vatandaşları uyardı.
AMİGDALİN MADDESİ SİYANÜR ZEHİRLENMESİNE YOL AÇABİLİR
Kayısı çekirdeğinin antikanser, antioksidan ve bağışıklık destekleyici etkileri olsa da, içeriğinde yer alan amigdalin maddesi, vücutta hidrojen siyanüre (HCN) dönüşerek zehirlenmelere neden olabilir. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi'nin (EFSA) yaptığı değerlendirmeye göre, yetişkinlerde günlük güvenli sınır 370 mg, yani yaklaşık 3 küçük kayısı çekirdeğidir. Çocuklar içinse bu miktar sadece yarım çekirdektir.
Dr. Tuğba Kaman, özellikle hamilelerin, emziren annelerin ve çocukların kayısı çekirdeği tüketiminden uzak durması gerektiğini altını çizerek vurgulamaktadır.
Kaynak: HABER7.COM
#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnewsEditor : Eshahaber