Spor

Yabancılar Etnospor'a hayran kaldı: 'Böylesi başka ülkede yok'

Tüm Spor - Dünya Etnospor Birliği tarafından düzenlenen 7. Etnospor Kültür Festivali, İstanbul'da başladı. Dünyanın farklı ülkelerinden organizasyona katılan isimler Haber7'ye açıklamalarda bulundu.

Yabancılar Etnospor'a hayran kaldı: 'Böylesi başka ülkede yok'
22-05-2025 17:42

           
Haber7 - Spor Servisi

7. Etnospor Kültür Festivali, İstanbul'da başladı.

Dünya Etnospor Birliği tarafından düzenlenen festival, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda 4 gün sürecek.

35 ülkeden katılımın sağlandığı festivalde, geleneksel sporlar ve oyunlar, geleneksel sanatlar, gastronomi ile sahne sanatları gibi birçok başlıkta etkinlikler düzenleniyor.

Açılış gününün ilk konuşmacısı, 27 üye ülkeli organizasyonun başkanı Bilal Erdoğan'dı.

Dünyanın dört bir yanından binlerce kişi katıldı! 7. Etnospor Kültür Festivali başladıDünyanın dört bir yanından binlerce kişi katıldı! 7. Etnospor Kültür Festivali başladı

"BİR KEZ DAHA HAYKIRIYORUZ"

Festivalin, "insanlığın ortak mesajı ve yeniden hatırlayışın çağrısı olduğunun" altını çizen Erdoğan, Gazze Şeridi'nde yaşanan zulmü ele aldı.

"Oynamak her çocuğun hakkıdır demiştik. Ancak ne yazık ki bugün Gazze başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde çocuk bu en temel haktan mahrum bırakılıyor. Oynaması gereken yaşta savaşların ortasında kalan, soykırıma maruz bırakılan, sevinmesi gereken çağda acıların içinde büyüyen çocuklara tanığız. Bir kez daha haykırıyoruz; biz çocukların bombalar altında ezildiği değil, neşeyle oyunlar oynadığı bir dünya istiyoruz."

Bilal Erdoğan, Selçuk Bayraktar ile birlikte

Haber7 Spor Servisi, Etnospor'u ziyaret eden yabancı sporcularla, federasyon başkanlarıyla, diplomatlarla bir dizi röportaj gerçekleştirdi.

Bilal Erdoğan'ın akabinde açıklamalarda bulunan Gambiya Spor Bakanı Bakari Baci, Etnospor'un bir parçası oldukları için "mutluydu".

"Burada olmak çok güzel. Sadece davetli değil, bu festivalin bir parçası olmak gerçekten çok güzel. Bu kültürel bir etkinlik, Gambiya'nın da sayamayacağım kadar kültürel değerleri var. Bu sebeple buradayız." dedi Baci.

Etnospor vesilesiyle yolu ilk kez Türkiye'ye düşen Litvanyalı geleneksel sporcular, 4 gün sürecek organizasyondan hayranlıkla bahsetti.

Baltık ülkesini temsil eden Austeja Tatlauskaite ve Gedmina Kybartaite ikilisi, gördükleri manzaranın "ilgi çekici" olduğunu söylüyor.

"OLDUKÇA İLGİ ÇEKİCİ"

Tatlauskaite, "Benim için bu yolculuk, Etnospor'dan gelen bir teklifle başladı. Bu festivale katılmak için bir fırsat oluştu ve ilk anda "Evet hadi yapalım" dedim. Çünkü bütün hayatım boyunca bu sporla uğraşmıştım ve şimdi Etnospor, benim için yeni olan bir şey ve oldukça ilgi çekici. Biz Litvanya'nın bir masa oyununu temsil ediyoruz. Kültürel bir oyun." dedi.

Austeja Tatlauskaite (Geleneksel sporcu)

BAŞKA ÜLKELERDE YOK

Kybartaite ise, "Gerçekten çok memnunum. Burada insanlar aşkla kendi kültürleri hakkında bir şeyler yapıyor. Büyük bir organizasyon düzenliyorlar. Kendi kültürlerini bu yolla gösteriyorlar. Diyebileceğim tek şey, bunun harika olduğu ve başka ülkelerde olmadığı." ifadelerini kullandı.

İki sporcu daha sonra farkındalık oluşturabilmek için Gazze'de yaşanan soykırımla ilgili açıklamalarda bulundu.

Kybartaite, "Bu konu hakkında çok konuşabileceğimden emin değilim, çünkü dil engelinden ötürü. Emin değilim. Soykırımla ilgili tüm duygularımı doğru bir şekilde aktaramayabilirim. Ama öyle ya da böyle, insanların öldürülmesi kabul edilebilir bir şey değil. Bu devirde soykırım gibi şeyler olmamalıydı." dedi.

Gedmina Kybartaite (Geleneksel sporcu)

Arkadaşı Tatlauskaite ise, "Gedmina'ya katılıyorum. Tamamen katılıyorum. Savaş, soykırım, bunlara tamamen karşıyım. Bu bir yol değil." şeklinde konuştu.

İZLANDALI SPORCU "GELDİĞİMİZE DEĞDİ" DİYOR

Onları, İzlanda'nın yöresel Glima güreşinin son temsilcilerinden Thordur Pall Olafson takip etti.

Olafson, Haber7 mikrofonuna, "Gerçekten hoş. Bu benim ilk deneyimim. Buraya İzlanda'dan geldik. Geldiğimize değdi. Gerçekten çok, çok büyük. İzlanda'nın yerel bir sporu olan Glima güreşçisiyim. Bu bizim ulusal güreş organizasyonumuz." diyor.

MOLDOVAN ANATOLIE: "TÜRKİYE'Yİ ÇOK SEVİYORUM"

Bu yıl İstanbul'a gelen misafirler arasında Moldova'dan da temsilciler vardı. Geçtiğimiz yıl Dünya Etnospor Konfederasyonu'na üye olan Doğu Avrupa ülkesi, geleneksel TRYNTA güreşini birden fazla ülkeden katılımcının yer aldığı festivalde sergiliyor.

Haber7, Moldova TRYNTA Ulusal Sporlar Federasyonu Başkanı Moldovan Anatolie ile konuştu. Anatolie, "Bu topluluk adına güzel bir an. Geçtiğimiz yıl Moldova Etnospor'un bir üyesi olmuştu ve ülkemizi temsil etmiştik. Bu yıl 2 sporcumuzla geldik. Geleneksel güreşimiz olan TRYNTA'yı göstermek istiyoruz. TRYNTA, Moldova'nın geleneksel bir güreşi. İstanbul harika bir şehir, İstanbul'u Türkiye'yi çok seviyorum. Davetiye için teşekkür ederiz. Geçtiğimiz yıl Kazakistan'da küçük bir ekiple, güçlü sporcularla 6 madalya kazanmıştık." dedi.

Moldova TRYNTA Ulusal Sporlar Federasyonu Başkanı Moldovan Anatolie

KAZAK FEDERASYON BAŞKANI'NDAN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

Protokolde bekleyen bir diğer isim Kazak Güreş Topluluğu Genel Direktörü Demir Bigbusin'di. 

Eski bir güreşçi olan deneyimli isim, "Bu benim Etnospor'u ilk ziyaret edişim. Gayet güzel bir organizasyon. Düzenleyen, emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum." dedi.

GÜRCİSTANLI DİPLOMAT: "ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM"

Son bölümde, Haber7 Spor Servisi olarak Gürcistan'ın Eğitim, Kültür ve Spor Bakan Yardımcısı Shalva Gogoladze açıklamalarda bulundu. 

"Türkiye Cumhuriyeti'ne bu kültürel festivali düzenledikleri, vesile oldukları için şükranlarımı sunmak istiyorum. Bu festival bizim kimliklerimizin, aidiyetimizin bir parçası. Gençleri bir araya getiren, kültürler arası diyalogun açığa çıktığı bir etkinlik."

Kaynak: HABER7.COM

#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ