
Haber7
Son günlerde yaşanan siyasi hareketlilik, TBMM'deki dengeleri ciddi biçimde etkiledi. Gelecek Partisi'nin kurucu isimlerinden İstanbul Milletvekilleri Selim Temurci ve İsa Mesih Şahin, 19 Temmuz'da yaptıkları ortak açıklamayla partilerinden istifa ettiklerini duyurdu.
Temurci ve Şahin, kamuoyuyla paylaştıkları mesajda şu ifadeleri kullandı:
"Sokağın gerçeklerinden kopuk bir siyasi partinin büyümesi imkansızdır. 'Küçük olsun, benim olsun' anlayışından Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu bir siyaset çıkmaz."
Açıklamalarının devamında ise şu vurguyu yaptılar:
"Siyasi mücadelemiz yol arkadaşlarımızla birlikte gerçekçi zeminlerde sonuna kadar sürecektir."
DOĞAN DEMİR DE İSTİFA ETTİ
Bu açıklamanın üzerinden 48 saat geçmeden Gelecek Partisi'nden yeni bir istifa haberi daha geldi. İstanbul Milletvekili Doğan Demir, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla partiden ayrıldığını duyurdu.
Demir, istifasını şu ifadelerle gerekçelendirdi:
"Geldiğimiz noktada sürdürülebilir bir siyasi zemin kalmadığından ve yaklaşık iki yıldır tüm uyarılarımıza rağmen ortak bir alan oluşturulamadığından bu ayrılığı gerekli gördüm."
VEKİL SAYISI 21'E DÜŞTÜ, GRUP SALLANTIDA
Temurci, Şahin ve Demir’in peş peşe gelen istifalarıyla birlikte, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin ortaklaşa oluşturduğu Yeni Yol Partisi’nin milletvekili sayısı 21’e düştü.
Mecliste grup kurabilmek için gereken asgari sayı olan 20'nin sadece bir kişi üzerinde bulunan Yeni Yol Partisi, iki milletvekilinin daha ayrılması halinde meclis grubu statüsünü kaybedecek.
BAĞIMSIZLARIN SAYISI YÜKSELDİ
Son istifalarla birlikte TBMM'deki bağımsız milletvekili sayısı 14'e yükseldi. Bu gelişme, parlamentodaki dengelerin yeniden şekillenmesi anlamına geliyor.
Daha önce de Gelecek Partisi’nden Serap Yazıcı Özbudun, Mustafa Nedim Yamalı ve Hasan Ekici, partilerinden istifa ederek AKP’ye katılmıştı. Bugünkü tabloya göre Gelecek Partisi'nin mecliste sadece 4 milletvekili kaldı.
YENİ YOL PARTİSİ NEDEN KURULDU?
Mecliste söz hakkı kazanmak, yasama komisyonlarında yer almak ve medya üzerinden topluma seslenebilmek gibi avantajlara erişmek isteyen Saadet, Gelecek ve DEVA partileri; 13 Ocak 2025’te Yeni Yol Partisi adı altında birleşmişti.
Partinin Genel Başkanı, eski Anayasa Mahkemesi üyesi Celal Mümtaz Akıncı olurken; grup konuşmaları dönüşümlü olarak Saadet lideri Mahmut Arıkan, Gelecek lideri Ahmet Davutoğlu ve DEVA lideri Ali Babacan tarafından yapılıyordu. Ancak Gelecek Partisi’nde yaşanan bu son dalga, grubun devamlılığı konusunda büyük bir tehlike sinyali verdi.
TBMM’DE SANDALYE DAĞILIMI VE DENGELER NASIL DEĞİŞTİ?
TBMM’de toplam milletvekili sayısı son dönemdeki ölümler ve istifalarla birlikte 600’den 592’ye düştü.
Bu düşüşe; Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in ölümü, AK Partili Murat Kurum’un bakanlık ataması, CHP'den belediye başkanlığına seçilen Burcu Köksal, Abdurrahman Tutdere, Hasan Baltacı ve Ahmet Önal’ın istifaları neden oldu.
28. dönemde; DEVA Partisi 15, Saadet ve Gelecek partileri ise 10’ar milletvekiliyle temsil ediliyordu. Bugün itibarıyla DEVA ve Saadet partilerinin 9, Gelecek Partisi’nin ise yalnızca 4 milletvekili kaldı. Yeni Yol Partisi içinde, Saadet Partisi’nin 9 milletvekilinden 8’i yer alıyor.
Kaynak: HABER7.COM
#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnewsEditor : Eshahaber