Hesaplaşma Vakti Kitabı Raflarda Yerini Aldı.
Gündem

Yunan yazdı: Akdeniz’de kontrol Türkiye’de... Balık pazarında tek oyuncu! 'Savaş yoksa...'

Türkiye’nin balık ihracatında gösterdiği başarı, özellikle Yunanistan pazarında yüzde 97’lere varan rekor artışlarla belirginleşiyor. Verilere göre Akdeniz’in deniz ürünleri haritasını artık Türkiye şekillendiriyor.

Yunan yazdı: Akdeniz’de kontrol Türkiye’de... Balık pazarında tek oyuncu! 'Savaş yoksa...'
16-07-2025 21:13

Haber7 - ÖZEL

Türk su ürünleri sektörünün son yıllardaki atılımı Avrupa’yı kıskandıracak seviyeye geldi. Özellikle Çipura ve Levrek ihracatında AB ülkelerinin en büyük pazarı haine gelen Türkiye’nin başarısı tescillendi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 2024 yılına ilişkin güncel raporuna göre Yunanistan pazarı çökerken, Türkiye’nin balıkçılık sektörü Avrupa pazarında rakipsiz hale geldi.

YUNANİSTAN’DA GERİLEME, TÜRKİYE’DE YÜKSELİŞ... AKDENİZ’İN YENİ LİDERİ

Türkiye’nin su ürünlerinde kaydettiği ivme Avrupa medyasına konu oldu. Yunanca yayın yapan Brüksel merkezli iş ve ekonomi sitesi Euro2day’de yayınlanan haberde, Türkiye’nin 2024’te çipura ve levrek ihracatında tarihi rekorlara imza attığı belirtildi.

Çipura ihracat değeri 2024’te yüzde 67 artarken, levrek hacminde yüzde 97’lik sıçrama yaşandı. Türk balıkçılığı, yalnızca üretim değil ihracat performansında da Avrupa’nın lideri oldu. Türkiye’den ihraç edilen levrek miktarı 136 bin tona ulaşarak rekor kırdı.

Yunanistan’ın çipura ve levrek ihracatı ciddi oranda gerilerken, Türk ürünleri Yunan pazarını doldurdu. 2023’e kıyasla Türkiye'nin çipura ihracat değeri yüzde 67, levrek ihracat hacmi ise yüzde 97 arttı. FAO’ya göre bu fark, Akdeniz’in yeni liderini açıkça ortaya koydu.

YUNAN SOFRALARINI TÜRKİYE DOLDURUYOR

FAO’nun küresel veri tabanına göre, Yunanistan’ın ithal ettiği levreğin yüzde 48’i, çipuranın yüzde 33’ü Türkiye’den geldi. Bu durum, yalnızca Türkiye’nin üretim gücünü değil, kalite ve lojistikteki üstünlüğünü de ortaya koydu.

‘SAVAŞ YOKSA BALIK VAR’

Yunan gazetesi Kathimerini’nin konuya dair haberinde, “Türkiye’den gelen balıkların menşei artık sorun edilmiyor” ifadesi kullanıldı. Yunan tüketicilerin Türk levreği ve çipurasını tercih ettiği vurgulandı. Gazeteye göre, “Savaş yoksa, balık var” anlayışı piyasaya hakim durumda.

Boğaz'da balıkçılık

AB PAZARINDA TEK BAŞINA  

AB pazarında faaliyet gösteren birçok distribütör, artık Yunan firmaları yerine Türk tedarikçilerle çalışmayı tercih ediyor. Uygun fiyat, yüksek kalite, lojistik avantaj ve üretim kapasitesi Türkiye’yi balıkta Avrupa’nın vazgeçilmezi haline getirdi.

ÜSTÜNLÜK TÜRKİYE’DE

Avrupa Komisyonu, FAO ve OECD verilerine göre Türkiye, Akdeniz su ürünleri ticaretinde stratejik üstünlük sağladı. Yunanistan’ın geleneksel üstünlüğü sona ererken, Türkiye üretimde olduğu kadar ihracatta da liderliği ele geçirdi.


 

FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü) verileri, her yıl dünya genelinde su ürünleri üretimi, tüketimi ve ticaretine ilişkin güncel veriler sağlıyor. Bu veriler, ülkelerin balıkçılık politikalarının şekillenmesinde önemli rol oynuyor.

 

Kaynak: HABER7.COM

#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
wordpress hosting Backlink Paketleri Dubai Vize