Kahvenin kalp üzerinde olumsuz etkiler meydana getirdiğine ilişkin yaygın görüş, son yıllarda yapılan çalışmalarla giderek zayıflamaya başladı. Araştırmalar, ölçülü kahve tüketiminin risk oluşturmadığı gibi metabolizma üzerinde olumlu etkiler sağlayabileceğini ortaya koyuyor. Ancak bu kez de “Kahveyi günün hangi saatinde içmek daha sağlıklı?” sorusu gündeme geldi.
Avrupa Kalp Dergisi’nde yayımlanan, 40.725 kişinin yaklaşık 20 yıllık verilerini inceleyen geniş kapsamlı araştırma, kahve tüketim saatinin hem genel ölüm riskini hem de kalp-damar kaynaklı ölüm ihtimalini etkileyebileceğini göstererek kahve için en uygun zamanı işaret etti.
ERKEN ÖLÜM RİSKİNİ %31'E KADAR AZALTIYOR!
Tulane Üniversitesi’nden Dr. Lu Qi ve ekibi, katılımcıların kahve alışkanlıklarını ölüm kayıtlarıyla karşılaştırarak kapsamlı bir değerlendirme yaptı. Bulgular oldukça dikkat çekiciydi:
*Öğleden önce kahve içenlerin tüm nedenlere bağlı ölüm riski %16 daha düşüktü.
*Kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölüm riski ise %31 oranında daha azdı.

Bu belirgin koruyucu etkinin, kahveyi düzensiz zamanlarda ya da öğleden sonra tüketen kişilerde görülmediği belirtildi.
Araştırmacılar, bu durumun vücudun biyolojik saati yani sirkadiyen ritimle ilişkili olabileceğini düşünüyor. Buna göre:
-Günün erken saatlerinde kahve tüketmek, fizyolojik faaliyetlerin en yoğun olduğu döneme denk geldiği için bedenin doğal ritimleriyle daha uyumlu olabilir.
-Öğleden sonra alınan kafein ise melatonin salgısını baskılayarak uyku düzenini bozabilir.
Kaynak: HABER7.COM
#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnewsEditor : BİROL ÖZ

