Gündem

‘İslâm İktisadı ve Finansı Forumu’ İZÜ ev sahipliğinde gerçekleşti

İZÜ, İslâm iktisadı ve finansı alanında dikkat çeken bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Tvnet ekranlarından canlı yayınlanan 'İslâm İktisadı ve Finansı Forumu', alanında uzman akademisyenleri bir araya getirdi.

‘İslâm İktisadı ve Finansı Forumu’ İZÜ ev sahipliğinde gerçekleşti
16-05-2025 17:18
Google News

Tvnet ekranlarında canlı yayınlanan 'Z Raporu' programına ekonomi ve finans dünyasının önde gelen isimleri katıldı. Semra Karabaş’ın moderatörlüğünde Tarihi Bina Müze Salonumuzda gerçekleştirilen forumda; İZÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar’ın yanı sıra Prof. Dr. Ruşen Ahmet Albayrak, Prof. Dr. Yusuf Dinç, Prof. Dr. İbrahim Güran Yumuşak, Prof. Dr. Turan Erol, Prof. Dr. Servet Bayındır ve Prof. Dr. Metin Toprak, İslam ekonomisi üzerine değerlendirmelerde bulundu.

ACAR: İSLAM İKTİSADI, MALİ KRİZLERE KARŞI DAHA DİRENÇLİ BİR MODEL SUNUYOR

İZÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, İslâm iktisadının ve faizsiz finans modelinin hem Türkiye'de hem de dünyada artan bir ilgiyle karşılandığını belirtti. Rektör Acar, “İslâm iktisadı; faizsiz finans, katılım bankacılığı, katılım sigortacılığı gibi farklı kavramlarla ifade edilen bir anlayışı içinde barındırıyor. Bu sistem yaklaşık son 40 yıldır dünyada gelişiyor. Türkiye’de ise bu yapı ilk kez 1983 yılında ‘özel finans kurumları’ adıyla kurulan katılım bankalarıyla hayata geçirildi” dedi. Acar, şunları kaydetti: “Bugün itibarıyla Türkiye’de yaklaşık dokuz katılım bankası faaliyet göstermekte. Katılım bankalarının sektördeki payı yaklaşık %9 civarında. Katılım sigortacılığı alanında ise dört farklı kuruluş aktif hizmet veriyor. Özellikle son dönemde dijital katılım bankacılığı da bu yapıya dâhil oldu. Böylece sadece geleneksel katılım bankaları değil, dijital kanallarla hizmet veren faizsiz finans kuruluşları da piyasaya giriş yaptı.”

İZÜ AKADEMİSYENLERİ PROGRAMDA BULUŞTU

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Güran Yumuşak, "Devlet üniversitelerinin de bu alanı desteklemesi lazım. Bu konuda farkındalığı kesinlikle artırmamız gerekiyor” dedi. İslâm İktisadı ve Finansal Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Servet Bayındır da "Burada ana faaliyet alanı meşru olacak. Artı olarak, finansal faaliyetleri de meşru ise 'Buyurun buna yatırım yapılabilir.' diyebiliriz" dedi. İslâm iktisadı içerisinde servet ve mülkiyete bakışı değerlendiren İZÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Toprak, "Burada bir helal haram kriterinden ziyade bir özendirmeden söz edebiliriz. Mal hırsı, dünya hırsı tüm dinlerde çok övülen şeyler değil. İslamiyet'te ise ticari faaliyette bulunanları, topluma ve bireylere karşı sorumluluk alma konusunda cesaretlendiriyor" diye konuştu.

DİNÇ‘ORTODOKS İKTİSAT’ HATALI, ALTILA KAVGA OLMAZ

İZÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Dinç ise altının önemine dikkat çekerek şunları kaydetti: “Tasarrufları sisteme kazandırma konusunda en temel meselemiz; altınla kavgayı bırakmak olmalı. Altın ile kavga ediyoruz. Ben bunu yersiz buluyorum. Ortodoks iktisadı savunanları bu yüzden eleştiriyorum. Türkiye’nin altınla kavgasını bitiren kurum da Kuveyt Türk Katılım Bankası’dır. Altın hesapları açıldı, bir sürü tanıtım yapıldı. Kuveyt Türk’ten önce bunu savunan bir banka yoktu.”

ALBAYRAK: KARAMSAR DEĞİLİZ

Kuveyt Türk Ticari ve Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ruşen Ahmet Albayrak, katılım bankacılığının dünyaya uyum sağladığını ve giderek gücünü artırdığını belirtti. Albayrak, "Hiç karamsar olmaya gerek yok. Katılım bankacılığı ekosistemi, şu anda bütün dünyayla entegre halinde. Kendi sistemlerini, süreçlerini, ürünlerini üretebilecek entelektüel kapasitede ve sermaye gücünde. Devletin son dönemdeki müthiş desteğiyle beraber ve gelişen birtakım sermaye piyasaları, sigorta piyasalarıyla birlikte müthiş bir ekosistem dizaynına doğru gidiyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER7.COM

#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Hava Durumu
Yol Durumu
Yol Durumu
ARŞİV ARAMA
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3386+53
2Fenerbahçe3378+51
3Beşiktaş3358+20
4Samsunspor3357+12
5Başakşehir FK3351+6
6Eyüpspor3450+5
7Göztepe3347+13
8Trabzonspor3346+11
9Kasımpaşa3346+1
10Konyaspor3446-3
11Kayserispor3344-8
12Antalyaspor3343-22
13Gaziantep FK3342-5
14Çaykur Rizespor3340-13
15Alanyaspor3338-10
16Sivasspor3435-13
17Bodrum FK3335-13
18Hatayspor3320-31
19Adana Demirspor33-2-54