Dubai Vize
Yaşam

Pamuk gibi yumuşacık kavurma tarifi! Ağızda dağılan leziz kavurma nasıl yapılır?

Kavurma, aile sofralarının en gözde ana yemeği ve Türk mutfak kültürünün köklü geleneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Lezzetiyle damaklarda iz bırakan ve yanında pilav, taze ekmek ya da lavaşla bir araya geldiğinde adeta bir şölene dönüşen geleneksel kavurma tarifi?

Pamuk gibi yumuşacık kavurma tarifi! Ağızda dağılan leziz kavurma nasıl yapılır?
07-06-2025 11:53
Google News

Tarihi Osmanlı mutfağına kadar uzanan, Anadolu’nun her köşesinde farklı bir yorumla pişirilen kavurma, özellikle Kurban Bayramı gibi özel günlerde ailece bir araya gelinen sofraların baş tacı haline geliyor.

PAMUK GİBİ ET KAVURMA NASIL YAPILIR?

Yağ oranı dengeli, taze ve kaliteli et seçmek kavurmanın temelidir. Orta yağlı dana veya kuzu eti tercih edilmelidir. Çok yağlı etler aşırı yağlanmaya, çok yağsız etler ise sert olmaya yol açabilir.

Etlerin küçük, ancak çok ufak olmayan kuşbaşı parçalar halinde doğranması, pişme sırasında hem lezzetin daha iyi yayılmasını sağlar hem de yumuşak kalmasına yardımcı olur.

Yüksek ateşte etlerin dış yüzeyinin hızlıca mühürlenmesi, içindeki suyun dışarı çıkmasını engeller. Bu sayede et hem lezzetini hem de yumuşaklığını korur.

Mühürleme işleminden sonra tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte, etin kendi suyunu salıp tekrar çekmesi sağlanmalıdır. Bu aşama etin liflerinin gevşemesi ve yumuşaması için kritik öneme sahiptir.

Kavurma yapılırken tercihen iç yağı, kuyruk yağı veya tereyağı kullanılması lezzeti artırır. Ancak yağ oranı aşırı olmamalı, etin doğallığı korunmalıdır.

Tuz ve baharatlar, et suyunu çekmemesi için pişirme sürecinin sonuna doğru eklenmelidir. Böylece et hem lezzet kazanır hem de yumuşaklığı korunur.

Pişen kavurma birkaç dakika dinlendirilirse, etin suyunun dengelenmesi sağlanır ve servis sırasında daha yumuşak olur.

KAVURMA TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER:

1,5 kg dana veya kuzu eti (kuşbaşı doğranmış, tercihen az yağlı veya orta yağlı)

2 yemek kaşığı iç yağı (kuyruk yağı veya tereyağı da olabilir)

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

(Arzuya göre: 1 adet kuru soğan, 1-2 diş sarımsak, kekik veya pul biber)

KAVURMA TARİFİNİN YAPILIŞI:

-Kuşbaşı doğranmış etleri bir süzgece alarak fazla suyunu süzün. Bu, kavurmanın suyunu salmaması ve mühürleme işleminin başarılı olması için önemlidir.

-Geniş ve derin bir tencereye iç yağını ekleyin. Yağ eridikten sonra etleri tencereye alın. Etin tamamını bir anda değil, porsiyon porsiyon ekleyerek mühürlemek en iyi sonucu verir. Etin rengi dönüp suyunu salmadan hafifçe kahverengileşinceye kadar yüksek ateşte kavurun.

-Tüm etler mühürlendikten sonra tencerenin kapağını kapatın, ocağı kısık ateşe alın ve etin kendi suyunu salıp tekrar çekmesini bekleyin. Bu süreç yaklaşık 45 dakika sürebilir. Gerekirse çok az sıcak su ekleyebilirsiniz ama etin suyuyla pişmesi makbuldür.

-Etler yumuşayıp suyunu çektikten sonra tuz, karabiber ve arzuya göre diğer baharatları ekleyin. İsteğe bağlı olarak bu aşamada doğranmış soğan ve sarımsak da ilave edilebilir.

-Kavurmayı ocaktan aldıktan sonra 5-10 dakika dinlendirin. Yanında pilav, lavaş veya taze ekmekle sıcak servis edin. AFİYET OLSUN...

Kaynak: HABER7.COM

#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Hava Durumu
Yol Durumu
Yol Durumu
ARŞİV ARAMA
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3695+60
2Fenerbahçe3684+51
3Samsunspor3664+14
4Beşiktaş3662+23
5Başakşehir FK3654+4
6Eyüpspor3653+5
7Trabzonspor3651+13
8Göztepe3650+9
9Çaykur Rizespor3649-6
10Kasımpaşa3647-1
11Konyaspor3646-5
12Alanyaspor3645-7
13Kayserispor3645-12
14Gaziantep FK3645-5
15Antalyaspor3644-25
16Bodrum FK3637-17
17Sivasspor3635-16
18Hatayspor3626-27
19Adana Demirspor362-58
Backlink Paketleri Dubai Vize