
Boşanma, yalnızca bir ilişkinin sonlanması değil kişilerin hayatını, zihnini tamamen değişime sürükleyen bir süreç. Önemli bir eşiği temsil eden 'boşanma', bazı kişiler için yaralayıcı ve derin duygulara sebep olabilir. Boşanma psikolojisi üzerindeki etkiler herkes için farklılık gösterse de bu süreçte en çok görülen etkilerden biri ise 'boşanma sonrası depresyon'. Yeni hayata uyum sağlarken ortaya çıkan bu depresyon süreci, kişi için zorlayıcı duyguların bir araya geldiği dönemece neden olabilir. Psikolog Elif Zahide Gök, boşanma sonrası depresyon hakkında bilinmesi gerekenleri Haber7.com izleyenleri için değerlendirdi.
BOŞANMA SONRASI DEPRESYON NEDİR?Boşanma sonrası depresyon ve nedenlerini anlatarak sözlerine başlayan Psikolog Gök, "Boşanma sürecinde veya boşandıktan sonra depresyon hali yaşanabilmektedir. Boşanma yalnızca bir ilişkinin bitmesi değil; ortak bir hayalin, geleceğe dair kurulan maddi ve manevi yatırımların, emeklerin bir noktada sonlanması demektir. Evliliği resmi olarak bitirdiğimiz anda 'her şey geride kaldı' demek aslında kolay olmayabilir. Kişinin bu durumu kabul etmesi ve yüzleşmesi bu kadar kolay olmayabilir. Çünkü eşinizle kariyerinizi, yaşadığınız yeri, çocuklarla ilgili sorumlulukları ve daha nice durumu ortak kararlar çerçevesinde alıyorsunuz. Ancak boşanmayla birlikte tüm bu düzen değişiyor ve kişi derin bir kayıp yaşayabiliyor."
"Boşanma sonrası depresyon" belirtilerine dikkat çeken Psikolog Gök, "Kişinin hayatındaki rutinlerinin değişmesi belirtiler arasında yer alabilir. Daha az ya da çok uyku, yemek düzeninin değişmesi, gün boyu sürekli yorgun hissetme, hayattan keyif alamama gibi sebepler genel anlamda da depresyonun belirtisidir. Boşanma sonrasında görülen en büyük belirti 'yorgunluktur'. Kişi güçlü olmaya çalışmaktan veya her şey yolundaymış gibi davranışlar sergilemekten çok yorulur ve bundan dolayı terapiden faydalanmak ister." dedi.
"Depresyonda olan kişiye yardım etmek istiyorsanız yalnızca 'Ben buradayım ve konuşmak istediğinde buradayım' demek yeterlidir." ifadelerini kullanan Psikolog Gök, "Karşıdaki kişiye kendi duygularımızı aktarmak 'Boşver' gibi bir tavır sergilemek doğru değil. Kişiyi baskılamadan bir kere terapi yönteminden faydalanmasını teklif edebilirsiniz. Ancak az önce de belirttiğimiz gibi karşımızadaki kişinin sınırlarına girmeden, baskılamadan bunu yapmak çok önemli." şeklinde konuştu.
Boşanma sonrası depresyonun kadın ve erkeklerde farklı seyrettiğini dile getiren Psikolog Gök, "Kadınlar, kendilerini ifade etme becerisi yüksek varlıklar. Dolayısıyla kadınlar için bir durumun kritiğini yapmak çok daha kolay bir durum. Erkekler ise daha çözüm odaklı bir davranış sergiler ve toplum baskısından da kaynaklı duygularını gizleyebiliyor. Boşanma süreci erkekler için de oldukça zorlayıcı duyguları beraberinde getirebilir. Erkeklerin duygularını maskeliyor ya da gizliyor olmaları bu duyguları hissetmediği anlamına gelmez." dedi.
Kaynak: HABER7.COM
#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnewsEditor : Eshahaber