Gündem

Kene vakaları giderek artıyor! Uzman isimden kritik uyarı: Bu giysilere dikkat!

Kene vakalarında artışlar yaşanırken, Prof. Dr. Müzeyyen Mamal Torun keneden korunmak işin nasıl giyinilmesi gerektiği hakkında bilgi verdi. Torun, vücudu tamamen örten ve açık renkli giysiler tercih edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kene vakaları giderek artıyor! Uzman isimden kritik uyarı: Bu giysilere dikkat!
03-07-2025 14:43
Google News

Bir vatandaş kene korkusuyla ormanı yakmıştı! İstanbul için çarpıcı açıklama

GALERİNİN DEVAMI <p>İstanbul genelinde son dönemde görünürlüğü artan kenelerin zararsız "><p>Jandarma ve orman ekiplerinin yaptığı inceleme sonucunda, olay günü bağ evinde bulunan Özcan T. (31) gözaltına alındı. Özcan T.'nin ifadesinde,<strong><em> " dediği öğrenildi.

"><p>Bunun ardından uzmanından İstanbul için kritik açıklama yapıldı. </p><p>İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ile İl <a href=Tarım ve Orman Müdürlüğünce, kent genelinde son dönemde görünürlüğünde artış yaşanan kenelerin türü ve zararlı olup olmadığının tespiti için çalışma başlatıldı.

Bu kapsamda farklı bölgelerden kene örnekleri alınarak laboratuvarda incelendi.

"><p>Güner,<strong><em> ilgili çekincelere istinaden alınan kene örneklerinin Veteriner Enstitümüzde, İl Tarım Müdürlüğümüzün destekleriyle tiplendirmesine baktık.

"><p><strong><em> İnceleme sonucunda İstanbul'daki kene türünün Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'ne (KKKA) neden olacak kenelerden olmadığını tespit ettik. Kenenin zararsız 'Rhipicephalus' türü olduğunu belirledik. diye konuştu.

"><p><strong>İstanbul'da kene ısırmalarından dolayı sağlık kuruluşlarına başvurular yaşandığını anlatan Doç. Dr. Güner, şöyle devam etti:</strong></p><p><em><strong>

"><p><strong><em>Şu ana kadar İstanbul kaynaklı KKKA olmadı. Kendimizi keneden korumak için bazı önlemler almamız lazım. Kırsal alanlarda, piknik alanlarında veya çayır çimende gezerken pantolonlarımızın paçalarını çorabın içine sokabiliriz. Kenenin tutunacağı bir deri yüzeyi bırakmayarak kendimizi koruyabiliriz. </em></strong></p><p><em><strong>Kene konusunda neler yapılması gerektiğini bilmemiz önemli. Kene ısırması durumunda vatandaşlarımızın en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak, kendileri keneyi çıkartmadan sağlık profesyonellerinden yardım almasını istiyoruz.

"><p><span data-style="İstanbul'da 2025'te 10 hastada KKKA çıktı"

Doç. Dr. Güner, kene ısırması sonucu KKKA şüphesi taşıyan vatandaşlardan alınan numunelerin Ankara'daki referans laboratuvarlara gönderildiğini söyledi.

"><p>İstanbul'da KKKA vakalarının enfeksiyon kliniklerinde titizlikle takip edildiğini aktaran Doç. Dr. Güner, şunları kaydetti:</p><p> </p><p><em><strong>başka noktalarında kene tutumu olduktan sonra tedavi için İstanbul'a gelen vatandaşlarımız."

">

Son haftalarda hava sıcaklıklarının artmasıyla başta İstanbul olmak üzere birçok kentte kene vakalarında endişe verici artışlar yaşanıyor. Hayatını kaybedenlerin sayısı 15'e ulaşırken uzmanlardan peş peşe uyarılar geldi. 

Prof. Dr. Müzeyyen Mamal Torun, kenelerin tropik ve subtropik bölgelerinde yaygın olarak bulunduğunu ve bugüne kadar 907 kene türü saptandığını, Türkiye'de ise 47 kene türünün bulunduğunu aktardı.

Kenelerin tüm gelişim evrelerinde kan emerek beslendiğini vurgulayan Torun, "Yumuşak keneler kısa sürede beslenmesini tamamlarken, sert keneler doyana kadar 7-9 gün boyunca kan emer. Bu süreçte çeşitli hastalık etkenlerini insanlara bulaştırabilirler" ifadelerini kullandı.

Torun, kenelerin çeşitli virüs, bakteri ve protozoonları bulaştırabildiğine dikkati çekerek, "Keneler, başta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) olmak üzere Lyme hastalığı, Tülaremi, Babesiyoz gibi çok sayıda ciddi hastalığın bulaştırılmasında rol oynar. Bu hastalıkların bazıları ölümcül seyredebilmektedir. Riskli bölgelerde bulunan hayvanlar, hastalığı belirtisiz taşıyabilir ve bu hayvanlardan da keneler aracılığıyla hastalıklar bulaştırılabilir" bilgisini paylaştı.

Kene görüntüsü

KENELERE KARŞI NE GİYMELİYİZ?

Kene teması açısından riskli alanların ormanlık bölgeler, hayvan barınakları ve piknik alanları olduğunu kaydeden Torun, vücudu tamamen örten ve kenelerin rahatça görülebilmesi için açık renkli giysiler tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Torun, el, ayak bilekleri ve boyun gibi açık bölgelerin korunması gerektiğine de değinerek, "Eve dönüldüğünde kulak arkası, saçlı deri, kasık gibi bölgeler mutlaka kontrol edilmeli. Kene tespit edildiğinde, zaman kaybetmeden çıkarılmalı ya da sağlık kuruluşuna başvurulmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Keneyi çıkarmanın da teknik bir işlem olduğunu ifade eden Torun, çıplak elle müdahaleden kaçınılması gerektiğini kaydetti.Torun, tutunan kenenin bir an önce çıkarılmasının büyük önem taşıdığını belirterek, kenenin en kısa sürede çıkarılmasının, hastalığın bulaşma riskini azalacağını aktardı.

Kişinin, keneyi kendisinin çıkaramadığı durumlarda, en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiği uyarısında bulunan Torun, şu değerlendirmelerde bulundu:

KENEYİ NASIL ÇIKARMALIYIZ?

"Kişi, koruyucu eldiven giyildikten sonra, bir pens ile mümkün olduğu kadar deriye en yakın yerden kene gövdesini sıkıca tutarak sürekli olarak çekmelidir. Bu işlem sırasında kenenin döndürülmemesine ve parçalanmamasına özen göstermelidir. Aksi durumda kenenin ağız parçaları deride kalır ve potansiyel enfeksiyöz materyalin yaraya bulaşma riskini de arttırır. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya veya benzeri maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır. Kene çıkarıldıktan sonra, içinde alkol bulunan ağzı kapaklı bir şişe içine konularak çöpe atılmalıdır. Kene çıkarıldıktan sonra yara iyice temizlenmeli ve gelişebilecek sekonder enfeksiyonlar açısından izlenmelidir."

Torun, kenelere karşı en etkili mücadelenin ilaçlama olduğunun altını çizerek, DDT, Toxophene, Chlordane ve BHC gibi zararlı böcekleri öldürmek ya da uzaklaştırmak amacıyla kullanılan kimyasal maddelerin kullanılabileceğini ancak bu uygulamaların kontrollü ve uzman kişilerce yapılması gerektiğini belirtti.

Korunma amacıyla DEET içeren kene kovucuların da kullanılabileceğine işaret eden Torun, enfekte insan ve hayvanların kan ya da vücut sıvıları yoluyla bulaşma riskine karşı kişisel koruyucu ekipmanların kullanılmasının önemini vurguladı.

Torun, temas durumunda mutlaka eldiven, önlük ve maske gibi kişisel koruyucu ekipman kullanması gerektiği uyarısında bulundu.

Keneyi yakmak isterken ormanı yaktıKeneyi yakmak isterken ormanı yaktı

Kaynak: HABER7.COM

#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Hava Durumu
Yol Durumu
Yol Durumu
ARŞİV ARAMA
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3695+60
2Fenerbahçe3684+51
3Samsunspor3664+14
4Beşiktaş3662+23
5Başakşehir FK3654+4
6Eyüpspor3653+5
7Trabzonspor3651+13
8Göztepe3650+9
9Çaykur Rizespor3649-6
10Kasımpaşa3647-1
11Konyaspor3646-5
12Alanyaspor3645-7
13Kayserispor3645-12
14Gaziantep FK3645-5
15Antalyaspor3644-25
16Bodrum FK3637-17
17Sivasspor3635-16
18Hatayspor3626-27
19Adana Demirspor362-58
wordpress hosting Backlink Paketleri Dubai Vize