
Güneydoğu Asya bölgesinde yer alan ve 817 kilometrelik sınır telleriyle ayrılan Tayland ile Kamboçya, uzun süredir toprak anlaşmazlığı yaşıyor.
Tayland ile Kamboçya arasındaki sınır anlaşmasının ihlal edilmesi üzerine 28 Mayıs'ta bölgede kısa süreli çatışma yaşanmış, iki ülkenin ordusu, sorunun barışçıl yolla çözüme kavuşturulması konusunda anlaşmaya varmıştı.
Tayland, Kamboçya sınırındaki tüm kontrol noktalarının Bangkok yönetimi tarafından kontrol edileceğini duyurmuştu.
Kamboçya Başbakanı Hun Manet, ülkesinin Tayland ile sınır sorunlarının çözümü için Uluslararası Adalet Divanına (UAD) başvurduklarını bildirmişti.
Tayland-Kamboçya sınır hattındaki Khmer Tapınağı yakınlarında sabah çıkan çatışmada 12 kişi hayatını kaybetmiş, 14 kişi ise yaralanmıştı.ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR!
Tayland-Kamboçya sınır hattındaki Khmer tapınağı yakınlarında sabahın erken saatlerinde çatışma çıktı.
Tayland Kraliyet Ordusu (RTA), ilk ateşi Kamboçya askerlerinin açtığını belirtti.
Tayland Sağlık Bakanlığı, saldırılarda, ülkenin Sisaket eyaletinde 1'i askeri personel 9, Surin eyaletinde 2, Ubon Ratchathani eyaletinde 1 kişinin yaşamını yitirdiğini, toplamda 14 kişinin yaralandığını açıkladı.
OKULLAR SIĞINAĞA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR
Tayland Eğitim Bakanlığı, Kamboçya ile yaşanan çatışmaların ardından sınır bölgelerindeki okulların geçici olarak kapatılması talimatı verdi.
Bangkok merkezli haber kuruluşu Thai Enquirer, yerleşim bölgelerine roket atılmasının ardından Surin, Sisaket ve Buriram'da 582 okulun kapatıldığını belirtti.Tehlikeli bölgelerin dışındaki bazı okulların da geçici sığınak olarak kullanıldığı aktarıldı.
Tayland Savunma Bakanlığı Sözcüsü Surasant Kongsiri, çatışmanın en az 6 farklı sınır noktasında sürdüğünü bildirdi.
Bangkok yönetimi, Kamboçya'yı Phanom Dong Rak Hastanesi de dahil, sivil bölgelere saldırmakla suçlarken, sınır hattındaki köylerden 30 ila 40 bin civarı kişinin güvenli bölgelere tahliye edildiğini duyurdu.
Tayland, 6 "F-16" ile sınır hattındaki bazı Kamboçya askeri karargahlarını hedef aldığını ifade ederken, Tayland'ın Phnom Penh Büyükelçiliği de vatandaşlarına Kamboçya'yı terk etmeleri çağrısı yaptı.
Taylandlı bir asker, dün sınır bölgesinde mayın patlaması sonucu yaralanmıştı.
KAMBOÇYA, TAYLAND'I SUÇLADI
Öte yandan, Kamboçya Savunma Bakanlığı, Tayland birliklerinin ilk ateşi açtığını ve Kamboçyalı askerlerin buna meşru müdafaa kapsamında karşılık verdiğini açıkladı.
Bakanlık, Tayland'ın, Preah Vihear tapınağına giden yola savaş uçaklarıyla bomba attığını bildirdi.
Kamboçya Başbakanı Hun Manet de Tayland'ı, Ta Muen Thom ve Ta Krabey tapınaklarına saldırmakla suçladı.
Hun Manet, "Kamboçya her zaman barışçıl çözümlerden yana olmuştur. Ancak bu durumda silahlı saldırıya silahla karşılık vermekten başka seçeneğimiz kalmamıştır." ifadelerini kullandı.
BM'YE ÇAĞRI
Hun Manet, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı Pakistan'ın Daimi Temsilcisi Asım İftikhar Ahmed'e gönderdiği mektupta "acil toplantı" talebinde bulundu.
Hun Manet, mektubunda, "Bölgede barış ve istikrarı ciddi şekilde tehdit eden Tayland'ın son dönemdeki son derece ağır saldırılarını göz önünde bulundurarak, Tayland'ın saldırganlığını durdurmak için Güvenlik Konseyi'ni acil bir toplantıya çağırmanızı içtenlikle rica ediyorum." ifadesini kullandı
Kamboçya tarafından ölü veya yaralı sayısına ilişkin bilgi verilmedi.
KAMBOÇYA SAVUNMA BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA
Yerel gazete Khmer Times'ın haberine göre, Kamboçya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Maly Socheata düzenlediği basın toplantısında, "egemen toprakları" geri aldıklarını söyledi.
Kamboçya ordusunun, sınırdaki Ta Krabey Tapınağı ile Mom Bei bölgesini ele geçirdiğini savunan Socheata, "Güçlü ve kararlı mücadelemiz sonrası Ta Krabey Tapınağı ile Mom Bei bölgesini ele geçirdik. Buralar bizim egemen topraklarımızdır." ifadesini kullandı.
TAYLAND, KAMBOÇYA'NIN SALDIRILARINI KINADI
Tayland Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nikorndej Balankura yaptığı açıklamada, Kamboçya'nın saldırılarını sert şekilde kınadı.
Tayland'ın söz konusu gelişmeler üzerine Kamboçya'daki büyükelçisini geri çağırdığını duyuran Balankura, ülkesinin uluslararası normlara ve Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ilkelerine bağlılığını sürdürdüğünü vurguladı.
Balankura, gelişmeleri ele almak üzere Ulusal Güvenlik Konseyi'nin toplanacağını ve görüşme kapsamında diplomasi, güvenlik ile sınır yönetimi alanlarında atılacak ilave adımların ele alınacağını belirtti.İTİDAL ÇAĞRILARI PEŞ PEŞE GELDİ
Malezya Başbakanı Enver İbrahim, Kamboçya Başbakanı Hun Manet ve Tayland Başbakan Vekili Phumtham Wechayachai'nin ateşkes konusunda olumlu sinyaller verdiğini ve süreci değerlendirmeye açık olduklarını belirtti.
Sosyal medya platformu X üzerinden açıklama yapan Enver, Kamboçya ve Tayland liderleriyle görüştüğünü bildirdi.
Enver, görüşmelerinde, Malezya'nın iki ülkenin sınırında artan gerilimden derin endişe duyduğunu dile getirdiğini aktararak, her iki liderden "daha fazla çatışmanın önlenmesi ve barışçıl diyalogla diplomatik çözüme alan açılması" için derhal ateşkes ilan edilmesi talebinde bulunduğunu bildirdi.
Manet ve Wechayachai'nin bu yönde olumlu sinyaller verdiğini belirten Enver, iki ülkenin süreci değerlendirmeye açık olmalarını memnuniyetle karşıladığını kaydetti.
Enver, Malezya'nın bu süreci desteklemeye ve kolaylaştırmaya hazır olduğunu vurgulayarak, "ASEAN'ın (Güneydoğu Asya Uluslar Birliği) gücünün dayanışmasından kaynaklandığına ve barışın daima ortak ve sarsılmaz tercihimiz olması gerektiğine yürekten inanıyorum." ifadesini kullandı.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu sözcülerinden Anouar El Anouni, Tayland ve Kamboçya arasındaki çatışmalardan dolayı "derin endişe" duyduklarını belirterek, tarafları diyalog kurmaya davet etti.
Sözcü El Anouni, Brüksel'deki günlük basın toplantısında, sabah saatlerinde Tayland ve Kamboçya arasında çıkan çatışma hakkındaki soruyu yanıtladı.
Kamboçya ve Tayland sınırındaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini vurgulayan El Anouni, çatışmalardan dolayı "derin endişe" duyduklarını söyledi. El Anouni, tarafları itidal göstermeye, aralarındaki diyaloğu yeniden başlatmaya ve anlaşmazlıkların çözümünde uluslararası hukuk ilkelerine uymaya çağırdı.
Japonya hükümeti, Tayland ile Kamboçya arasındaki tartışmalı sınırda çıkan çatışmada, taraflara "azami itidal" çağrısında bulundu.
Japonya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, hükümetin, Kamboçya ve Tayland arasında meydana gelen çatışmalardan derin endişe duyduğu belirtildi.
Kamboçya ve Tayland arasında "sağlıklı bir ilişkinin" bölgede barış ve istikrar için son derece önemli olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Japonya hem Kamboçya'yı hem de Tayland'ı azami itidal göstermeye çağırıyor ve iki ülke arasındaki gerginliğin diyalog yoluyla barışçıl şekilde hafifletilmesini ümit ediyor."
İki ülke arasındaki gerginliğin sınır ötesi insan ve mal hareketlerine getirilen kısıtlamalara etki ettiğine işaret edilen açıklamada, Japonya'nın, iki ülkeyi de gerginliği azaltmaya teşvik etmek için çabaladığı aktarıldı.
SINIR SORUNUNUN KÖKENİ, 19'UNCU YÜZYILA DAYANIYOR
Tayland ile Kamboçya'nın paylaştığı 817 kilometrelik sınır hattı, iki ülke arasında bölgenin Fransızlar tarafından kolonileştirildiği 19'uncu yüzyıldan bu yana iki ülke arasında ihtilaflara yol açıyor.
Kamboçya, 1863'te Fransızlar tarafından sömürgeleştirildi. Fransa ile Tayland (o dönemdeki adıyla Siyam) arasında 1904'te yapılan anlaşmayla Tayland-Kamboçya sınırları yeniden belirlendi.
Anlaşma sonucunda, Tayland sınırları içinde yer alan 11. yüzyıldan kalma Preah Vihear Tapınağı, Kamboçya topraklarına dahil edildi. Ancak Tayland, Fransızlar ile uzlaşılan çizgilerden çıkıldığını iddia ederek sınıra itiraz etti.Böylece iki ülkeyi ayıran 817 kilometrelik sınır hattı, iki ülke arasında ihtilaf kaynağı haline geldi.
En büyük ihtilaf, Preah Vihear tapınağı konusunda yaşandı. Her iki ülke de tapınak ve etrafındaki topraklarda hak iddia etti.
Uluslararası Adalet Divanı (UAD), 1962'de tapınağın Kamboçya'ya ait olduğuna karar verse de tapınak çevresindeki topraklar ve sınır anlaşmazlıkları bugüne kadar devam etti.
Tapınağın 2008'de UNESCO Dünya Mirası listesine alınması, Tayland'da büyük protestolara neden oldu ve iki ülke arasında çatışmalara yol açtı.
Uluslararası Adalet Divanı, 2013'te kararını kesinleştirerek Preah Vihear Tapınağı'nın Kamboçya'ya ait olduğuna bir kez daha hükmetti.
Kaynak: HABER7.COM
#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnewsEditor : Eshahaber